22. 3. 2010

Odklady rekonstrukce elektrárny Prunéřov ohrožují zdraví Severočechů

ČEZ myslí na životní prostředí, zelení aktivisté na sebeprezentaci a volební kampaň Životní prostředí lidí v Severočeském kraji je poškozováno každý den. Neškodí mu CO2, jak tvrdí někteří demagogové, ale emise síry a dusíku. Proti těm chce ČEZ tvrdě zasáhnout rekonstrukcí elektrárny Prunéřov. Brání mu v tom však kampaň zelených aktivistů a odklady ministerstva životního prostředí. Vědci sice vedou diskusi o tom, zda CO2 způsobuje globální oteplování, v lokálním měřítku je to však naprosto neškodný plyn, který dýchají rostliny a který tvoří bublinky v nápojích.

Řešení protlačované zelenými aktivisty by zatížilo kraj daleko více

Nasazení nadkritického bloku by znamenalo provozovat elektrárnu 40 místo plánovaných 25 let. Z toho důvodu by podstatně vzrostly celkové emise elektrárny, a to nejen lokálně neškodného CO2, ale i škodlivých emisí síry, dusíku a popílku. Další škody by způsobilo zdražení tepla a útěk lidí zpět k lokálnímu vytápění.

PrunéřovÚdajná alternativa je jen fiktivní

Obyvatelé kraje se však nemusí bát, že by ekologičtí aktivisté se svou prodlouženou variantou provozu elektrárny uspěli. Taková varianta je totiž nesmyslná nejen z pohledu životního prostředí, ale především proto, že pro ni není v lokalitě dostatek uhlí a jeho dovážení je ekonomický i ekologický nesmysl.

Komplexní obnova elektrárny Prunéřov II 3 x 250MWe (prezentace z tiskové konference konané dne 22. 3. 2010 v Prunéřově)

 

Argumentaci ČEZ podpořila zpráva norských poradců

Zpráva poradenské společnosti DNV potvrdila, že proces posuzování vlivu rekonstrukce tepelné elektrárny Prunéřov proběhl podle zákona. Potvrdila rovněž, že nadkritický blok by musel být v provozu déle než 35 let. A konečně potvrdila i to, že v 57 parametrech projekt ČEZ odpovídá doporučeným požadavkům nejlepších technologií a ve zbývajících dvou parametrech je odchylka odůvodněná místními požadavky, což ČEZ od počátku jasně komunikoval.

Ministerstvo životního prostředí nedodržuje zákon

Na základě projektu, analýz, kladného stanoviska nezávislého posudku a souhlasu kraje mělo ministerstvo životního prostředí již do 4. ledna vydat souhlas s rekonstrukcí. Odkládáním rozhodnutí ministerstvo nedodržuje zákon. To je pro všechny investory v České republice velmi negativní signál.

 

Okolní obce vítají komplexní obnovu Prunéřova (video)

 

Více ke komplexní obnově elektrárny Prunéřov v tiskových zprávách

Prohlédněte fotogalerii Elektráren Prunéřov