23. 9. 2011

Patnáctiletý Marek se dočkal bezbariérové školy

Střední odborná škola v Šumperku, Zemědělská 3, dnes slavnostně představila novou schodišťovou plošinu, která usnadní žákům se zdravotním handicapem pohyb po budově školy. Plošinu denně využívá vozíčkář Marek, který v září nastoupil do prvního ročníku. Na toto bezbariérové opatření v hodnotě 240 tisíc korun přispěla Nadace ČEZ.

Střední odborná škola, která nabízí obory jako např. cestovní ruch, veřejnosprávní činnost, ekologie a životní prostředí, usiluje o zvýšení uplatnění na trhu práce pro studenty se speciálními potřebami. „Naším cílem je zpřístupnit vzdělání všem. Věřím, že naše bezbariérová škola bude povzbuzením i pro další handicapované studenty,“ říká Jan Sýkora, zástupce ředitele školy.

a „Tato plošina  mi umožnila pokračovat ve studiu tady v Šumperku, po základní škole jsem tak mohl přejit na střední školu, kde se věnuji oboru cestovní ruch,“uvedl patnáctiletý student Marek, který je upoután na invalidní vozík.  

Peníze na plošinu získala škola v rámci grantu Nadace ČEZ Oranžové schody, který pomáhá základním a středním školám odstranit architektonické bariéry. Nadační příspěvek mohou školy využít například k pořízení plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů, zvukových a světelných naváděcích systémů apod.

„Chceme pomáhat především těm školám, které mají snahu mladé lidi s tělesným omezením začleňovat mezi ostatní studenty. Jsem rád, že tyto snahy můžeme podpořit a pomoci i této škole bariéry odstranit,“ vysvětluje Ondřej Šuch, ředitel Nadace ČEZ. „Řada lidí neocení význam výtahu nebo plošiny, ale pro žáka s postižením je to nesmírná úleva při přemisťování mezi třídami v různých patrech. Tímto projektem se snažíme také upozornit běžnou veřejnost na opomíjenou problematiku bariér ve veřejných budovách,“ dodává Daniel Morys, zástupce  Skupiny ČEZ, který se dnešního slavnostního aktu zúčastnil.

 

Kontakt na SOŠ Šumperk:

Jan Sýkora

Tel: 583 301 035

sykora.ucitel@edusum.cz

O Nadaci ČEZ:

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje prostřednictvím grantových řízení různé veřejně prospěšné aktivity zaměřené na děti a mládež, sociální oblast, kulturu, sport, vzdělávání, infrastrukturu a ekologii. Díky objemu rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Programy Nadace ČEZ: Oranžové hřiště, Oranžová učebna, Oranžové schody, Oranžové kolo a Podpora regionů.

Více informací na www.nadacecez.cz

O dalších projektech podporovaných Skupinou ČEZ se dozvíte na  www.facebook.com/pomahame.regionum.