18. 4. 2013

Pedagogy přilákaly nové učební metody a experimenty

Litoměřice – Pětadvacet pedagogů přírodovědných předmětů převážně ze základních, ale také středních škol zavítalo v tomto týdnu na odborný seminář Skupiny ČEZ. V rámci vzdělávacího programu Svět energie se v Litoměřicích dozvěděli, jak vyučovat fyziku a jiné přírodovědné předměty zábavnou a hlavně pro studenty přínosnou formou. V roli svých žáků se ocitli pedagogové z Kladna, Roudnice nad Labem, Teplic, Liběšic, Litoměřic, Lovosic, Ploskovic, Třebenic, Velemína, Mostu a Meziboří. Na vlastní kůži si tak vyzkoušeli interaktivní vedení výuky pod dohledem zkušené lektorky Dany Forýtkové.

„Snažila jsem se účastníky semináře zatáhnout do moderních výukových metod jak formou prezentací tak i her. Prostě jim ukázat, jak lze zábavnou formou děti lépe naučit porozumět probírané látce či čtenému textu a jak s nimi pracovat ve skupinách. Nabídla jsem jim i několik možností netradičních způsobů hodnocení výkonů žáků nebo studentů během vyučování,“ uvedla lektorka Dana Forýtková, v jejíž režii proběhla dopolední část kurzu.

„Přihlásila jsem se na seminář, abych poznala další možnosti, jak lze zaujmout žáky. Ne vždy se totiž nám pedagogům daří udržet jejich pozornost během celé vyučovací hodiny,“řekla Nikola Tyrnerová, která na Střední průmyslové škole v Teplicích vyučuje fyziku a technické předměty. S podobným očekáváním přijela do Litoměřic i Hana Kodešová z litoměřické Základní školy U Stadionu: „Je to skvělá příležitost, abych se mohla seznámit s kolegy se stejnými zájmy jako já. Uvítala jsem také nabídku nových materiálů a aktivit, které ČEZ školám poskytuje.“

Pavel Masopust a jeho fyzikální experimenty.

Jeden z pokusů aneb učitelé a zkouška vztlakové síly.

V odpolední části nazvané Fyzikální dílna si účastníci vyzkoušeli jednoduché ale zároveň atraktivní experimenty. Předvedl je Pavel Masopust z katedry matematiky, fyziky a technické výchovy Západočeské univerzity Plzeň. Některé ze série zajímavých fyzikálních pokusů si mohli učitelé i sami připravit. A hlavně tato část programu přilákala na seminář například i Kamila Šlachtu, učitele fyziky na Základní škole Zdeňka Štěpánka v Mostě: „Žáky hodně baví pokusy a také je po mě vyžadují. Proto je často do svých hodin zařazuji, ale už potřebuji inspiraci pro nové. Na semináři mě tudíž zaujaly právě návody a inspirace pro dosud nevyzkoušené fyzikální experimenty.“

Seminář připravila pro pedagogy vyučující fyziku a další přírodovědné předměty Skupina ČEZ. „Naším cílem je totiž informovat zajímavou formou veřejnost a zejména mladou generaci o světu energie jako celku. V roce 2006 jsme proto založili stejnojmenný klub pro aktivní učitele fyziky a dalších přírodovědných předmětů a vzdělávací semináře společnosti ČEZ zároveň získali akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR. Jsme tak první a jedinou firmou v republice, která přináší školám, žákům, studentům i učitelům dlouhodobý a ucelený program pro poznávání, jak jinak, světa energie,“ říká Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ. Jak dále uvedla, podobná akce probíhá několikrát do roka po celé republice. Na severu Čech se už konala například v Chomutově, Liberci, Ústí nad Labem a Tušimicích.

Podpora vzdělávání je tak vedle výroby a dodávky elektřiny další významnou aktivitou Skupiny ČEZ a hlavně službou veřejnosti, která trvá již dlouhých dvacet let. Klub Svět energie v současnosti sdružuje kolem 500 aktivních učitelů fyziky a dalších přírodovědných předmětů. „Semináře pro učitele nabízíme školám již osmým rokem, ale poslední dva roky jejich program rozšiřujeme o exkurze do našich uhelných i vodních elektráren. Spojení teorie a praxe se setkává učitelů s velkým ohlasem. Proto v tom chceme pokračovat i nadále,“ uzavírá Marie Dufková.