7. 2. 2012

Podpořte kapely Šroti (Jihlava) a Jet Stream (Brno) v hudební soutěži Elektrika je cool

Kapely Šroti a Jet Stream se probojovaly mezi deset nejlepších v soutěži Elektrika je cool. Zaujaly porotu, ve které zasedají slavní hudebníci a pojedou spolu s dalšími finalisty na workshop v profesionálním nahrávacím studiu. O absolutním vítězi, který natočí vlastní videoklip, rozhodne veřejnost. Všechny nahrávky si můžete poslechnout na www.elektrikajecool.cz.

Šestičlenná kapela Šroti z Brna a pětičlenná kapela Jet Stream z Jihlavy se z celkem 68 přihlášených interpretů v soutěži Elektrika je cool probojovaly mezi TOP 10. Další nominovaní jsou Days The Ends, The Coolers,Faces are fiction, B.U.T.T!, Noncitizen, Future Life, Treska a Art Vox. Všech deset finalistů splňuje podmínku, aby alespoň jeden člen kapely studoval střední školu s technickým zaměřením. „Myslím, že studenti technických škol jsou určitě nadaní. Už jenom to, že třeba přijdou po vyučování domů a začnou skládat hudbu, což vyžaduje dost odlišný styl myšlení, není snadná záležitost. A na tom je právě vidět, že technika jim otevírá ještě trochu jiný obzor. Umí dobře propojit svoji kreativitu s technickým uvažováním a to se v té hudbě projeví,“ komentuje Jan P. Muchow, který spolu s britskou zpěvačkou kapely Ohm Square Charlie One a Dušanem Neuwerthem z Tata Bojs tvoří porotu soutěže.

Štěpán Komosný ze skupiny Šroti říká, že ho ocenění poroty opravdu překvapilo: „Když jsme se přihlásili, netušili jsme, že bychom mohli být v TOP 10. Jsme za to moc rádi. Hodně to pro nás znamená, je to obrovská šance se zviditelnit a hlavně se posunout někam dál.“ Soutěž, kterou vyhlásila Skupina ČEZ lodi v říjnu, má ukázat, že studenti techniky to dovedou pořádně rozbalit. „Sám jsem studoval střední průmyslovku a vím, že se říká, že lidi z tohoto oboru nejsou žádní velcí kreativci. Schválně si ale poslechněte těch deset vítězných kapel a můžete být překvapeni,“ doporučuje Dušan Neuwerth.

Zařazení do TOP 10 je velkým úspěchem také pro kapelu Jet Stream, podle jejího basáka Martina Doubka jí může přinést zvýšení popularity: „Doufáme, že okolí o nás bude více vědět. Přihlásilo se tolik skvělých kapel, jsme fakt nadšení, že jsme se dostali až sem.

Bavte se hudbou a poslechněte si deset finalistů na www.elektrikajecool.cz. Na stránkách se také dozvíte, kdo vyhrál v tipovací soutěži iPad, iPod nebo iPod nano. Od 20. 2. do 20. 3. 2012 proběhne hlasování o absolutním vítězi a nová soutěž pro fanoušky.

Rozhovor se Štěpánem Komosným z kapely Šroti

Jak se podle Vašeho názoru může hudebníkům hodit technické vzdělání?

Jak se to vezme, hodí se k tomu, aby si uměl poradit s nějakou poruchou, ale hlavní je, aby byl dobrý muzikant.

Kolik členů Vaší kapely studuje technickou školu? A mají díky tomu nějaký speciální přínos pro kapelu jako takovou?

Celkem studujeme na technické škole tři a pro kapelu to asi zase tak velký přínos nemá, ale zase nebýt toho, tak bychom ani v téhle soutěži nebyli.

O absolutním vítězi této soutěže rozhodne veřejnost. Jak oslovujete své fanoušky? Snažíte se získávat nové? Jak?

Snažíme se propagovat na Facebooku, na našich stránkách apod. Děkujeme všem fanouškům, kteří nás doteď podporovali a porotě! Nové fanoušky získáváme jedině tím, že se jim naše hudba líbí, nijak se nevnucujeme. Buď se jim líbí a podpoří nás nebo ne.

Co plánujete do budoucna – máte nějakou strategii, jak prorazit?

Do budoucna máme mnoho plánů. Hlavně natočit dvě CD, někam jsme zase pokročili a je potřeba se prezentovat dobrými písněmi. CD je pro kapelu hodně důležité. Jinak se chceme pořád víc a víc zdokonalovat ve hře na nástroje a zlepšovat kvalitu hudby.

Děkujeme, že nám držíte palce!

Rozhovor s Martinem Doubkem z kapely Jet Stream

Jak se podle Vašeho názoru může hudebníkům hodit technické vzdělání?

Jednou už se mi moje technické vzdělání hodilo. Rozbila se mi elektronika na baskytaře, která už nebyla v záruce, tak jsem si ji sám rozmontoval a úspěšně ji spravil. Takže student s technickým vzděláním určitě může ušetřit i nějakou tu korunu.

Kolik členů Vaší kapely studuje technickou školu? A mají díky tomu nějaký speciální přínos pro kapelu jako takovou?

Technickou školu studuji jenom já. Přínos to má možná ten, že jako student mám víc volného času, a to se hodí při plánování koncertů.

O absolutním vítězi této soutěže rozhodne veřejnost. Jak oslovujete své fanoušky? Snažíte se získávat nové? Jak?

Fanoušky oslovujeme přes hudební portál Bandzone.cz a přes Facebook. Jasně, že se snažíme získávat nové, rozesíláme pozvánky na koncerty po Facebooku a na našem profilu na Bandzone vyvěšujeme plakáty. Pak je jenom na lidech, jestli na koncert dorazí a jestli se stanou našimi fanoušky.

Co plánujete do budoucna – máte nějakou strategii, jak prorazit?

Letošní rok chceme vydat CD, zatím je to na dobré cestě.