6. 2. 2012

Podpořte královéhradeckou kapelu The Coolers v hudební soutěži Elektrika je cool

Hradec Králové, 6. února 2012 - Kapela The Coolers se probojovala mezi deset nejlepších v soutěži Elektrika je cool. Zaujala porotu, ve které zasedají slavní hudebníci, a pojede spolu s dalšími finalisty na workshop v profesionálním nahrávacím studiu. O absolutním vítězi, který natočí vlastní videoklip, rozhodne veřejnost. Všechny nahrávky si můžete poslechnout na www.elektrikajecool.cz.

Pětičlenná kapela The Coolers z Hradce Králové se z celkem 68 přihlášených interpretů v soutěži Elektrika je cool probojovala mezi TOP 10 kapel. Další nominovaní jsou Days The Ends, Faces are fiction, Jet Stream, Šroti, B.U.T.T!, Noncitizen, Future Life, Treska a Art Vox. Všech deset finalistů splňuje podmínku, aby alespoň jeden člen kapely studoval střední školu s technickým zaměřením. „Myslím, že studenti technických škol jsou určitě nadaní. Už jenom to, že třeba přijdou po vyučování domů a začnou skládat hudbu, což vyžaduje dost odlišný styl myšlení, není snadná záležitost. A na tom je právě vidět, že technika jim otevírá ještě trochu jiný obzor. Umí dobře propojit svoji kreativitu s technickým uvažováním a to se v té hudbě projeví,“ komentuje Jan P. Muchow, který spolu s britskou zpěvačkou kapely Ohm Square Charlie One a Dušanem Neuwerthem z Tata Bojs tvoří porotu soutěže.

Frontman skupiny The Coolers Vlasta Buček říká: „Jsme moc rádi, že jsme se probojovali až do TOP 10, hudba je pro nás prakticky vším. Hrajeme už pár let a věnujeme tomu opravdu hodně, takže nás ocenění poroty ani tak moc nepřekvapilo.“ Soutěž, kterou vyhlásila Skupina ČEZ lodi v říjnu, má ukázat, že studenti techniky to dovedou pořádně rozbalit. „Sám jsem studoval střední průmyslovku a vím, že se říká, že lidi z tohoto oboru nejsou žádní velcí kreativci. Schválně si ale poslechněte těch deset vítězných kapel a můžete být překvapeni,“ doporučuje Dušan Neuwerth.

Bavte se hudbou a poslechněte si deset finalistů na www.elektrikajecool.cz. Na stránkách se také dozvíte, kdo vyhrál v tipovací soutěži iPad, iPod nebo iPod nano. Od 20. 2. do 20. 3. 2012 proběhne hlasování o absolutním vítězi a nová soutěž pro fanoušky.

Rozhovor s Vlastou Bučkem z The Coolers

Jak se podle Vašeho názoru může hudebníkům hodit technické vzdělání?

Kdo někdy fungoval v bigbeatové kapele, moc dobře ví, že je kolikrát potřeba opravit kabel nebo nahodit pojistky ve zkušebně. O to lépe, když to děláme odborněJ.

Kolik členů Vaší kapely studuje technickou školu? A mají díky tomu nějaký speciální přínos pro kapelu jako takovou?

V současné době studuje technickou školu už jen náš manažer Honza, ale před pár lety náš bubeník Vašek navštěvoval hradeckou strojírnu. Basák Jirka je zase klavírník. A věřte tomu, že ten fortel tam je pořád znát. Jirka skvěle ladí kytary a Vašek má vždy soupravu postavenou v rekordním čase.

O absolutním vítězi této soutěže rozhodne veřejnost. Jak oslovujete své fanoušky? Snažíte se získávat nové? Jak?

Vždycky jsme pracovali poctivě a k oslovení fanoušků nechceme tlačit přes nějaké vyumělkované fráze či dokonalou image. Za nás mluví hudba a energie, která při tom letí směrem z pódia.

Co plánujete do budoucna – máte nějakou strategii, jak prorazit?

Strategie se podle nás moc nevyplácí. Vše je spojeno s nadšením pro věc a k tomu klasické zvolání: VYDRŽAŤ!