24. 3. 2015

Poprvé v historii proběhlo v Temelíně tajné cvičení

Mimořádné cvičení s utajovaným scénářem premiérově proběhlo v Jaderné elektrárně Temelín. Vedle stovky pracovníků elektrárny se do něj včera odpoledne zapojil i Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Kromě ředitele elektrárny dopředu o cvičení nikdo nevěděl. Okolí elektrárny se neplánované cvičení nedotklo.

cvičení JE Temelín

Poprvé se včera v Temelíně uskutečnilo tajné cvičení. Do hodiny od svolání se do havarijního štábu dostavili všichni odborníci držící pohotovost.

V 15:45 hodin spouští ředitel Jaderné elektrárny Temelín Bohdan Zronek tajné cvičení. Dopředu o něm nikdo neví. V areálu elektrárny se v tu chvíli nachází tři stovky zaměstnanců. „Během tajného cvičení šlo hlavně o to, jak dokážeme na neplánovanou situaci reagovat a zahájit potřebné činnosti. Termíny ostatních cvičení jsou totiž známy dopředu. V tomto směru cvičení splnilo svůj účel,“ představil smysl cvičení temelínský ředitel.

Devatenáct odborníků, kteří právě drží havarijní pohotovost, dostávají na mobilní telefon hlasovou informaci o tajném cvičení. Povinnost jim velí být do šedesáti minut v havarijním štábu elektrárny. Většina z nich je už je doma a vrací se zpět do elektrárny. Deset minut před vypršením hodinového limitu je havarijní štáb v plném složení a rozhoduje o ukrytí třetiny lidí, kteří se nacházejí v areálu elektrárny. Po tři čtvrtě hodině se vrací zpět na svá pracoviště.

V 16:17 hodin byly spuštěny také sirény v areálu elektrárny. Několik minut předtím dostali o cvičení informaci starostové nejbližších obcí. Například v Temelíně byli obyvatelé informováni prostřednictvím místního rozhlasu. „Standardně o cvičeních dostávám informaci několik dní dopředu. Tentokrát to bylo několik minut. I tak jsem stihl obyvatele dvakrát prostřednictvím obecního rozhlasu informovat. Zvuková stopa hlášení se automaticky zapisuje na naše webové stránky,“ poznamenal Petr Macháček, starosta obce Temelín.

Reakci na mimořádné situace si v Temelíně trénují minimálně osmkrát ročně. V úvahu se berou všechna možná rizika. Vedle radiačních a technologických událostí je to například eliminace požárů nebo ekologických havárií. „Po Fukušimě jsme počet cvičení zdvojnásobili. Tajné cvičení je další novinkou, která prověřuje naši havarijní připravenost. Vedle toho ročně probíhají desítky dílčích nácviků různých specializovaných skupin,“ uvedla Iva Kubáňová, ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ. Letos ještě Temelín čekají dvě velká součinnostní cvičení. Začátkem června bude Temelín chránit armáda před vzdušným útokem. Na podzim pak proběhne velké cvičení, do kterého se zapojí i ostatní složky Integrovaného záchranného systému kraje a krizového řízení ČR.

 

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 3,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.