19. 5. 2010

Práce pokračují, energetikům se daří poruchy odstraňovat

Stav na Moravě k 8.30 hod.: Ostrava, 18. května 2010: Situace v dodávkách elektřiny se dnes ráno stabilizovala. Energetikům se v průběhu noci podařilo na našem zařízení odstranit poruchy na vysokém napětí a obnovit dodávky do míst, která nejsou zaplavena vodou, tzn. tam, kde to vnitřní stav objektů umožňuje. Na některých záplavami postižených místech, zejména v  Troubkách, jsme na požádání obec odpojili od sítě do doby zlepšení situace. Bez proudu se v tuto chvíli na Moravě nachází asi 1 200 odběrných míst.

Práce pro energetiky však zdaleka nekončí. V průběhu večerních a nočních hodin se podařilo odstranit poruchy na vysokém napětí, které jsou vždy, co se týká počtu dotčených zákazníků, prioritou. Nyní se energetici zaměří na opravy sekundárních poruch, tzn. závad na nízkém napětí. Situace kolem rozvoden v Dluhonicích a Bohumíně se rovněž stabilizovala. Vzhledem k průběžnému čerpání vody a dalším opatřením se nemuselo přistoupit k odpojení uvedených zařízení.

Práce potrvají i v následujících dnech.Voda je živel, který v kontaktu s elektřinou může napáchat značné újmy na zdraví i majetku. Podemlela také stromy, na řadě míst tak práci energetikům komplikují popadané větve a stromy na elektrickém vedení.Jakmile se podaří obnovit dodávku všem zákazníkům, což je hlavním úkolem, budou naši pracovníci muset preventivně zkontrolovat doslova každý centimetr distribuční soustavy, která vede záplavami postiženými oblastmi. Cílem je zajistit 100% bezpečnost a spolehlivost našeho zařízení. Po opadnutí vody musí ve všech  zaplavených objektech vnitřní elektroinstalaci prohlédnout odborník, který stanoví, zda je znovupřipojení bezpečné (revize elektroinstalace )

V terénu zůstávají posílené počty pracovníků Poruchové služby, maximální kapacity jsou nasazeny také na dispečerských pracovištích a Call centrech Skupiny ČEZ..  Energetici zrušili také plánované práce v následujících dnech tak, aby se mohli plně soustředit na obnovení dodávek zákazníkům.

Aktuální informace jsou k dispozici také na www.cezdistribuce.cz