19. 1. 2010

Přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně vidělo přes 54 tisíc návštěvníků

Přesně tolik turistů přijelo vloni do Jeseníků, aby si prohlédli kavernu, informační centrum, dolní a horní nádrž přečerpávací elektrárny. Novinkou loňského roku bylo zavedení autobusové dopravy, která nahradila osobní auta.

„Jsem potěšen, že se nám podařilo udržet vysokou návštěvnost elektrárny i přes změny, které jsme v loňském roce uskutečnili," říká pan Zdeněk Saturka, ředitel organizační jednotky vodní elektrárny a pokračuje: „po dohodě se zástupci Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky jsme zakázali vjezd osobních automobilů do okolí elektrárny a na horní nádrž. Kdo přijede autem, tak jej odstaví na parkovišti v Koutech nad Desnou a dál pokračuje autobusem. Každý den smí vyjet k informačnímu centru a na horní nádrž jen osm autobusů." I přes toto opatření, které chrání přírodu Jeseníků, je o exkurze nebývalý zájem. Tak jako u jiných turisty navštěvovaných atrakcí je nutné se objednat předem. „Stává se, že musíme návštěvníky odmítat, právě proto, že nebyli objednáni předem a termíny máme rozprodané," vysvětluje pan Martin Medřický, vedoucí průvodců z firmy K3 Sport, která exkurze zajišťuje. Nový systém dopravy nejen šetří přírodu, ale také přilákal novou skupinu turistů, turisty bez aut, kteří přijedou vlakem do Koutů nad Desnou, prohlídku absolvují autobusem a dokonce se nemusí vrátit ani zpět a třeba z horní nádrže mohou pokračovat v další pouti po turistických chodnících.

„Zavedení autobusové dopravy není jedinou zásadní změnou," říká Zdeněk Saturka a vysvětluje: „nás i provozovatele exkurzí zajímají poznatky návštěvníků. Jejich nápady a doporučení bereme opravdu vážně. Proto jsme spustili webové stránky www.dlouhe-strane.cz. Právě z těchto stánek nám může kdokoli napsat svůj názor, připomínku, nápad či pochvalu." Na těchto stránkách také naleznete telefonní čísla, na kterých se přímo objednáte. Skupiny s 15 až 50 účastníky si zde můžou termín a hodinu zaregistrovat přímo.

V roce 2007 probíhala oprava těsnícího pláště horní nádrže a bylo uzavřeno informační centrum a exkurze neprobíhaly od 2. května do 20. září.

V roce 2008 se v měsíci červenci a srpnu nevyjíždělo na horní nádrž z důvodu opravy cesty. Informační centrum bylo v provozu, exkurze byly bez výjezdu na horní nádrž, tak jako v zimě.

Statistiky návštěvnosti evidují pouze účastníky exkurzí. Další turisté vyjíždí na horní nádrž na kolech po cyklostezce, nebo pěšky po turistických cestách. Po dostavění lyžařského areálu v Koutech nad desnou bude v blízkosti horní nádrže končit sedačková lanovka, které vás vyveze i s lyžemi či bicyklem.  Je to další způsob jak přivést do Jeseníků další turisty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


V roce 2007 probíhala oprava těsnícího pláště horní nádrže a bylo uzavřeno informační centrum a exkurze neprobíhaly od 2. května do 20. září.
V roce 2008 se v měsíci červenci a srpnu nevyjíždělo na horní nádrž z důvodu opravy cesty. Informační centrum bylo v provozu, exkurze byly bez výjezdu na horní nádrž, tak jako v zimě.

 

Statistiky návštěvnosti evidují pouze účastníky exkurzí. Další turisté vyjíždí na horní nádrž na kolech po cyklostezce, nebo pěšky po turistických cestách. Po dostavění lyžařského areálu v Koutech nad desnou bude v blízkosti horní nádrže končit sedačková lanovka, které vás vyveze i s lyžemi či bicyklem. Je to další způsob jak přivést do Jeseníků další turisty.