8. 12. 2010

Příchod paní Zimy severočeské elektrárny nezaskočil

Severní Čechy – Stále trvající program přípravy na zimní období, který je před jeho příchodem na jednotlivých elektrárnách prověřován auditem, se osvědčuje i nyní, kdy Česko ochromily přívaly sněhu a mrazy. V praxi to znamená, že jednotlivé budovy a provozy byly v předstihu zatepleny, na skládkách byly doplněny zásoby uhlí a překontrolován byl rovněž systém zimní údržby. I když se v některých elektrárnách potýkají se specifickými problémy, jejich provoz není ohrožen, přičemž energetici dělají vše pro to, aby byl zajištěn dostatek vyrobené elektřiny do distribuční sítě, stejně tak i vyrobeného tepla pro domácnosti a podniky na severu Čech.

Podle Tomáše Jandy, vedoucího řízení provozu elektrárny Prunéřov II, bojují se sněhem, jak se dá. „Je ho všude plno, hlavně na skládkách paliva a vápence. Protože nám kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám nyní váznou dodávky uhlí z dolů, jsme odkázáni právě na naše zásoby. Největší problémy jsou proto se zajištěním dostatečného přísunu uhlí a vápence do příslušných technologických procesů v elektrárně, ale i s tím si dokážeme poradit. Prostě potýkáme se s potížemi, které jsou typické pro každou zimu, byť ta letošní přišla o něco dříve. V současné době řešíme jako aktuální provozní odstávku dvou bloků, která je ale bez souvislostí se zimou,“  říká Tomáš Janda.

Zimní pohled na zauhlování ETU 2Rovněž Miroslav  Ostrihoň, vedoucí řízení provozu Elektrárny Prunéřov I, uvedl, že neprožívají žádné velké drama, i když ani zde není sníh ideální pro zauhlování a skládku vápence. „Zatím nenastalo nic fatálního, co by nás kvůli zimnímu počasí zaskočilo. Na skládce uhlí jsme sice mírně podstavem, ale postupně se ji snažíme doplňovat. Podle potřeby pak vápenec pro odsíření rozmrazujeme i s vagony v nahřívacím tunelu. Při největších mrazech jsme museli použít speciální nemrznoucí postřik vápence,“ dodává Miroslav Ostrihoň.

Bezproblémový chod hlásí prostřednictvím vedoucího odboru řízení provozu Jiřího Kulhánka i Elektrárna Počerady. „Vše zvládáme v pohodě. Budovy jsou zateplené, uhlí je zatím dováženo dostatek, sníh průběžně odklízíme,“ informuje Jiří Kulhánek. Nad zamrzajícím vápencem jen s úsměvem mávne rukou: „A znáte snad zimu, kdy by nezamrzal? Samozřejmě postupujeme v tomto případě stejně jako na ostatních elektrárnách.“

Kromě Elektrárny Ledvice ovšem. Zde totiž odebírají vápenec pro odsíření, který je dovážen v cisternách, už v sypkém stavu. „Máme proto pohodový zimní režim. Sice nám jeden blok stojí, ale jde o běžný technologický problém, který se zimou nijak nesouvisí.  Nemusíme ani rozmrazovat uhlí či odstraňovat sníh ze záložní skládky, protože je nám dodáváno plynule po pásech ze sousední úpravny Dolů Bílina,“ říká Milan Bartl, vedoucí řízení provozu Elektrárny Ledvice.

Elektrárna Tušimice II jede vzhledem k probíhající druhé etapy komplexní obnovy ve zvláštním režimu. V současné době jsou dva bloky modernizovány a z těch po modernizaci je v provozu jen jeden. Druhý je dočasně odstaven kvůli dolaďování nainstalované nové technologie a zprovozněn bude v pondělí 13. prosince. „To se pochopitelně odráží i v nižší spotřebě uhlí a vápence pro odsíření a tudíž i v realizovaných protimrazových a sněhových opatření. Stejně jako v Ledvicích i my máme snadný přístup k dodávkám uhlí, a to ze sousedních Dolů Nástup Tušimice,“ uzavřel zimní sondu do provozu elektráren Miloslav Ledinský, vedoucí řízení provozu elektrárny Tušimice II. s tím, že i tato elektrárna má snadný přístup k dodávkám uhlí ze sousedních Dolů Nástup Tušimice.

Sníh a mráz je ovšem v současné době i velikým pomocníkem ve všech elektrárnách Skupiny ČEZ na severu Čech. V rámci vyhlášení signálu regulace při překročení imisního limitu pro suspendované částice PM10 je totiž nutné realizovat určitá regulační opatření. Tím společným je nutnost skrápění veškerých komunikací v areálech, stejně tak i skládek paliva a jeho dopravních cest. Tato povinnost, vzhledem k tomu, že jsou elektrárny pod sněhem, odpadla. Nepráší ani dovážené uhlí, protože je vlhké a zapařené. Zmrzlý je i sádrovec, který je po rozmrazení ihned zpracováván. Někde jsou pak ještě realizována specifická opatření a to v případě, pokud to dovolí provozní situace. Například jsou přerušeny manipulace v drtírně a na skládce vápence, případně i na skládkách paliva. Vedlejší energetické produkty jsou ukládány do skladů a sil, přičemž při venkovní manipulaci jsou pochopitelně skrápěny.