18. 2. 2014

Přišel, viděl, odstavil. Třebíčský rodák a herec Oldřich Navrátil na návštěvě v JE Dukovany.

Oldřich Navrátil přijel do své rodné Třebíče zahájit Festival divadla 2-3-4 herců. Při té příležitosti se zastavil v elektrárně Dukovany.

O. Navrátil v EDU„Už dávno jsem si říkal, že bych se do elektrárny v mé rodné Vysočině chtěl někdy podívat. Zahájení Festivalu divadla 2-3-4 herců v Třebíči byla skvělá příležitost. Navíc jsem dostal pozvání přímo od ředitele elektrárny, která také festival podporuje,“ sděluje Oldřich Navrátil při příjezdu do elektrárny.

Po setkání s vedením elektrárny a úvodní prezentaci o chodu elektrárny se Oldřich Navrátil setkal se zaměstnanci výrobny elektřiny.

„Jak se vám hrálo před domácím publikem a co na vaše představení ze školního představení říkali studenti?“ Ptali se zvídavě zaměstnanci herce Divadla Minor, který odehrál již dvě představení německého autora Hensela s názvem Válka profesora Klamma. Oldřich Navrátil dokonce na přání zahrál část představení a to oblíbenou scénu opilého profesora.

V sídle havarijní štábu EDU, krytu pod administrativní budovou, se pan Navrátil zajímal o vybavení a dobu, po kterou by zde mohli být zaměstnanci ukryti. Následovala cesta na strojovnu prvního reaktorového bloku a na blokovou dozornu, kde se herec potkal s osádkou kontrolující činnost tohoto výrobního bloku. Zde musel Oldřich Navrátil stát v uctivé vzdálenosti od všech čidel, monitorů a vypínačů. Vynahradil si to ale na trenažéru, věrné kopii této blokové dozorny, kde si vyzkoušel odstavení elektrárny.

Do pamětní knihy významných návštěv pan Navrátil napsal:

„Když jsem byl malej, svítili jsme na chatě petrolejkou. Teď tam máme zavedený elektrický proud. A věřte mně, je to mnohem pohodlnější. Proto vyrábějte, vyrábějte, nenechte si do toho od nikoho kecat a já vám za to velmi děkuji. Váš Oldřich Navrátil.“