21. 9. 2010

Pro velký zájem pedagogů zopakovala Skupina ČEZ zábavný vzdělávací seminář nejen o výuce fyziky

Chomutov – Jednadvacet pedagogů fyziky z Chomutovska, Mostecka, Teplicka a Lounska zavítalo v úterý 21. září na odborný seminář Skupiny ČEZ v Chomutově. V rámci vzdělávacího programu Svět energie se přitom dozvěděli, jak vyučovat fyziku a jiné přírodovědné předměty zábavnou a hlavně pro studenty přínosnou formou. Učitele ze základních a středních odborných škol a gymnázií hostila Střední škola energetická a stavební Na Průhoně.

seminář

Všichni si lámou hlavu nad obrácenou křížovkou, tedy vymýšlení správných přirovnání pro slova v křížovce, která pak doplňovali jejich kolegové. Např. v křížovce byl uveden oddenek, oni museli ovšem napsat podzemní část stonku a další měli uhodnout, o co jde.

„Seminář, který je pro pedagogy sdružující se v Klubu Svět energie zdarma, má za úkol seznámit jeho účastníky s netradičními formami prezentace fyziky a dalších přírodovědných předmětů. Všechny prezentované výukové metody přitom odpovídají požadavkům nové školské reformy, kterou zavedlo Ministerstvo školství a tělovýchovy ČR. Účastníci se tak seznámí s nejrůznějšími metodickými postupy v praxi, přičemž se v malých pracovních skupinkách na chvíli

ocitnou v rolích svých žáků a vyzkoušejí si nové metody přímo na sobě,“ říká Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ.

Jak dále uvedla, v Chomutově proběhla stejná akce přesně před půlrokem 21. dubna. „Tehdy jsme ovšem nemohli z kapacitních důvodů uspokojit všechny zájemce najednou. Rozhodli jsme ovšem vyjít vstříc těm, na které se v dubnu nedostalo, a seminář jsme pro ně zopakovali,“ vysvětluje Marie Dufková.

Stejně jako jejich kolegové v dubnu, mohli pedagogové i nyní načerpat inspiraci, a to nejen do hodiny fyziky, v bloku fyzikálních pokusů v podání Petera Žilavého z MFF UK Praha. Ještě před vlastními pokusy s nimi ovšem formou interaktivní přednášky probrala lektorka Dana Forýtková metody, jak jinak učit přírodovědné předměty dle pravidel moderní výuky. Kromě toho se účastníci semináře seznámili s využitím vzdělávacích materiálů, které společnost ČEZ vydává pro výuku na školách v rámci svého vzdělávacího programu Svět energie. Vybrané publikace, jako například Hrátky s magnetismem, Hrátky s obnovitelnými zdroji, Energie kolem nás, Jaderné hrátky či Domácí pokusy z jaderné fyziky a další, dostali všichni zdarma.

„Učím na základní škole a praktické škole ve Vejprtech. Samozřejmě se všeobecným zaměřením, proto vítám každou možnost, jak si vyzkoušet nové metody výuky. Dnešní seminář proto bude určitě přínosem pro moji další práci s žáky,“ uvedl Jaroslav Mařinec ze ZŠ a PŠ ve Vejprtech.  Jeho kolegyně, s níž vyplňoval obrácenou křížovku, mu přizvukovala. „I já učím na praktické škole, kde je výuka specifická. Každá nová zkušenost je dobrá, už nyní vím, co z dnešního dne zužitkuji v praxi,“ poznamenala Petra Schűtzová, učitelka fyziky na 2. stupni Základní školy praktické v Mostě.

Doslova za nakopnutí k novým výukovým aktivitám považoval seminář učitel zeměpisu a fyziky Zdeněk Kettner ze ZŠ Bílá cesta v Teplicích: „Člověk jede v zajetých kolejích a myslí si, že už nejde vymyslet nic nového nebo je sám líný něco vymyslet. Pokud to ale za něj vymyslí někdo jiný, rád se tím řídí. Prostě je to nakopnutí tím správným směrem. Samozřejmě, že spoustu věcí z dneška využiji při výuce, a to nejen fyziky. Metody moderní výuky se totiž dají aplikovat na jakýkoliv předmět.“ Stejného názoru byl i fyzikář Jaroslav Landa z 1. ZŠ v Kadani, jak k tomu dodal, seminář splnil jeho očekávání, přičemž bude z Chomutova určitě odjíždět s novými poznatky.

Slova chvály na lektorku Danu Forýtkovou pak nešetřila Lenka Woloszczuková z Dětského domova, ZŠ a SŠ v Žatci. „Jsem tu z několika důvodů. Pochopitelně se chci naučit něco nového. Protože učím vše, prohloubit si znalosti v moderních metodách výuky, je pro mne velice důležité. Ráda se podívám i na fyzikální pokusy. Hlavně mě ale přilákalo jméno lektorky. Už jsem byla na několika jejích kurzech a vím, že jsou výborné. Přednášky mají hodně interaktivních prvků a dá se z nich opravdu hodně odnést do další praxe.“

Fyziku na 1. stupni ZŠ v Podbořanech učí Stanislav Maček. Rovněž on konstatoval, že seminář Světa energie splňuje jeho očekávání. „Určitě si z něj něco odnesu. Nové metody výuky jsou pro mne přínosem v tom, že opět dokáži právě něčím novým zaujmout žáky,“ uzavřel fyzikář sondu mezi přítomnými pedagogy.

O vzdělávacím programu ČEZ

Vzdělávací program založila energetická společnost ČEZ před 18 lety v roce 1992 s cílem zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů a v budoucnu případně o zaměstnání v této oblasti. Učitelům nabízí účinnou pomoc při zapojování fyzikálních témat do školních vzdělávacích programů. V roce 2006 získaly semináře vzdělávacího programu společnosti ČEZ akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR. Veškeré vzdělávací aktivity jsou poskytovány bezplatně nebo za symbolické ceny. ČEZ je jedinou českou průmyslovou společností, která poskytuje tak dlouhodobý program na podporu vzdělávání.

Kontakt:

Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ

tel.: 211 042 681, e-mail: marie.dufkova@cez.cz,

www.cez.cz/vzdelavaciprogram