22. 2. 2012

Pro vysokoškoláky je jasnou volbou ČEZ

Vysokoškolští studenti by nejraději pracovali v energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z výzkumu České studentské unie, kterého se zúčastnilo 7955 studentů. ČEZ dosáhl prvenství nejen v rámci průmyslového odvětví, ale získal absolutně nejvíce hlasů bez ohledu na obor studia.

Česká studentská unie (ČeSU) uveřejnila výsledky průzkumu, ve kterém studenti vysokých škol volili zaměstnavatele, u kterého by chtěli pracovat. V kategorii „Jasná volba“ zvítězila Skupina ČEZ, které dali vysokoškoláci absolutně nejvíce hlasů. „Takové ocenění nás velice těší hlavně proto, že jsme jej získali od samotných studentů, za jejich důvěru děkujeme. S jistotou mohu říci, že našim budoucím zaměstnancům máme co nabídnout. Energetika je pro mladé absolventy nejen velmi perspektivní, ale zároveň i atraktivní obor. Vstupuje do něj mnoho nejnovějších technologií a tvář energetiky se s nimi výrazně mění,“ říká ředitelka divize personalistika Hana Krbcová.

Studenti technických oborů to mají na trhu práce snazší. Skupina ČEZ totiž bude do roku 2020 potřebovat okolo šesti tisíc nových lidí s technickým vzděláním. „Tisíce absolventů budeme potřebovat i pro výstavbu a provoz nových zdrojů včetně jaderných. Pro mladé techniky může být lákavá práce např. na projektech zavádění inteligentních sítí, rozvoje elektromobility, lokální výroby, využívání čistých technologií apod.,“ dodává Krbcová.

ČEZ dlouhodobě spolupracuje se školami i studenty a snaží se je motivovat různými způsoby.

Jedním z nich je trainee program ČEZ Potentials, který je určen především pro absolventy technických oborů. Rozhovor s absolventem takového programu naleznete zde:

Pavel HrdličkaPavel Hrdlička studoval Elektrotechnickou fakultu na Západočeské univerzitě v Plzni, poté úspěšně absolvoval trainee program ČEZ Potentials a nyní v energetické společnosti zakotvil v útvaru Výstavba jaderných elektráren jako specialista inženýring elektro.

Proč jste se rozhodl studovat technický obor?

„Velkou roli určitě hrálo budoucí uplatnění. Když máte vystudovanou techniku, nemusíte se obávat, že zůstanete bez práce. Ekonomů je plno, politologů taky, ale o techniky je stále větší nouze. A navíc, správný chlap by měl mít technické povědomí“.

Přinesl vám něco trainee program?

To rozhodně ano. Program ČEZ Potentials nabízí nadstandardní školení a hlavně je praktický. Nečeká vás typické trainee kolečko po firmě, kdy se spíš s činnostmi teoreticky a povrchněji seznámíte, ale opravdová praxe, která vás připraví na budoucí povolání.

Co vás na současné práci baví?

„Velikost,“ směje se Pavel. „ČEZ jako největší investor široko daleko nabízí možnost řešit ty nejzajímavější problémy, které jsou dány jak nejmodernější technologií, tak i velikostí samotných projektů. Mnohdy se jedná o zcela nové fenomény, které překvapují i velmi zkušené projektanty. Obecně – technika je super obor v tom, že výsledek vám sám ukáže, zda jste danou věc dobře vymysleli.“