24. 3. 2010

Prunéřov: Aktivisté skončili, nyní proběhne revize komína

Prunéřov – Aktivisté Greenpeace opustili v podvečerních hodinách (18.25) Elektrárnu Prunéřov II. Stalo se tak za asistence příslušníků Policie ČR a Městské policie Kadaň. Policisté zjišťovali na místě totožnost aktivistů a pak je odvezli k dalšímu šetření.

Skupina ČEZ v souvislosti s nezákonným a násilným vniknutím do elektrárny podala trestní oznámení na neznámého pachatele, pravděpodobně z řad aktivistů hnutí Greenpeace, pro vloupání do areálu Elektrárny Prunéřov II. V trestním oznámení je i nárokována náhrada vzniklé škody. Jedná se o přestřižení několika visacích zámků a zajišťovacích řetězů. Její předběžné vyčíslení se pohybuje kolem 2 000 korun.

PrunéřovNa komíně, i přes oficiální výzvu zástupce Skupiny ČEZ k jeho odstranění, zůstal po aktivistech transparent. Ten budou muset sundat přivolaní specialisté, kteří provedou i revizi komína. Vynaložené finanční prostředky budou po aktivistech požadovány k úhradě.  Zkontrolováno bude i okolí komína. O případných škodách na zařízení elektrárny bude pak Policie ČR informována dodatečně.

Vedení elektrárny je pochopitelně rádo, že celá nezákonná akce skončila bez újmy na zdraví kohokoliv ze zúčastněných. Provoz elektrárny během okupace komína nebyl narušen.

Zpráva poradenské společnosti DNV přitom potvrdila, že proces posuzování vlivu rekonstrukce tepelné Elektrárny Prunéřov II proběhl podle zákona. Potvrdila rovněž, že nadkritický blok by musel být v provozu déle než 35 let. A konečně potvrdila i to, že v 57 z 59 parametrů projekt ČEZ odpovídá doporučeným požadavkům nejlepších technologií a ve zbývajících dvou parametrech je odchylka odůvodněná místními požadavky, což ČEZ od počátku jasně komunikoval. Umožňují to i studie BREF a BAT, které nejsou žádnými závaznými legislativními normami Evropské komise, ale pouze doporučujícími s tím, že je možné je přizpůsobit místním podmínkám. Těmi jsou v budoucnu nedostatek uhlí, jehož kvalita se bude stále zhoršovat, a zajištění kvality a spolehlivosti výroby tepla pro města Chomutov, Klášterec nad Ohří a Jirkov. Tedy pro více než 50 000 domácností.

 

Okolní obce vítají komplexní obnovu Prunéřova (video)

 

Komplexní obnova elektrárny Prunéřov II 3 x 250MWe (prezentace z tiskové konference konané dne 22. 3. 2010 v Prunéřově)

Více ke komplexní obnově elektrárny Prunéřov v tiskových zprávách

Prohlédněte fotogalerii Elektráren Prunéřov