5. 6. 2008

První etapa komplexní obnovy Elektrárny Tušimice Skupiny ČEZ se již dostala do své druhé fáze

Tušimice – Do své druhé poloviny se přehoupla první etapa komplexní obnovy Elektrárny Tušimice II, patřící Skupině ČEZ. Jak konstatoval Otakar Tuček, ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov, nyní nastává situace, kdy na sebe musí navazovat takzvané obchodní balíky obnášející dodávky jednotlivých komponentů a zařízení. Hlavních obchodních balíků je přitom dvanáct a podle ředitele Tučka se teprve teď ukáže, zda na sebe navazují tak, jak je zapotřebí pro budoucí bezproblémový chod elektrárny.

Nový plášť dostává v současné době druhá z chladících věží, kterých se týká první etapa komplexní obnovy. První věž je již hotova. Na snímku je i zřetelně vidět ústí kouřovodu, který v budoucnu nahradí komín elektrárny. Spaliny budou totiž odváděny přímo do věží.

„Nejrozsáhlejším obchodním balíkem je nová kotelna. V jejím případě vše běží podle plánu, což potvrdila 20. května i tlaková zkouška prvního kotle. Vše nasvědčuje tomu, že 20. června proběhne plánovaná tlaková zkouška i na druhém kotli,“ uvedl spokojeně Otakar Tuček. Na druhou stranu ale přiznává, že trochu jiná situace je v případě strojovny, u níž se z různých důvodů již vyčerpala časová rezerva. „Sestavit kotelnu trvá déle než strojovnu, jenže takto vzniklá časová rezerva se ztratila a teď už se jede na doraz. Časové skluzy jsou i jinde a jednotlivé činnosti se stále více koncentrují do jednoho prostoru a jednoho času, což je více náročné na koordinaci prací. Nicméně všichni účastníci stavby nás utvrzují v tom, že vše stihnou v termínu. Berem tudíž jako fakt, že 15. prosince 2008 proběhne předběžné převzetí díla.“

Důležité proto podle ředitele Tučka je, aby podle daného časového harmonogramu proběhly všechny milníky stavby. Ten první velký, tlakovou zkoušku prvního kotle, se podařilo dodržet. „Tlaková zkouška je pro kotel první důležitou podmínkou pro jeho celkové zprovoznění. Jednotlivé moduly kotle se nejprve dopraví na místo a tam se teprve svaří. Na jednom kotli je přitom přibližně 23 tisíc montážních svárů tlakového systému a dále kilometry trubek. Těsnost všeho se musí prověřit po napuštění vodou dvojnásobným tlakem než je předepsaný pro provoz kotle. Pokud to vydrží, může se začít s vyzdívkami, izolacemi a opláštěním kotelny tak, aby její vizáž odpovídala 21. století a hlavně dalším 30 letům provozu,“ vysvětlil Otakar Tuček smysl zkoušky s tím, že byla velice úspěšná.

Dalšími milníky bude ve druhé polovině června tlaková zkouška druhého kotle a první naplnění absorbérů odsíření vodou, které se plánuje v polovině července. Chemické čištění kotle bloku 23 je naplánováno na polovinu srpna a stejné čištění kotle bloku 24 proběhne o měsíc později. První pára do turbíny se předpokládá v první polovině října a ve druhé polovině října první přifázování bloku. Komplexní vyzkoušení bloku je stanoveno na začátek listopadu a předběžné převzetí obou bloků na 15. prosince. „Vlastně už 20. května tak pro nás díky tlakové zkoušce kotle nastala oživovací, osvojovací a školící etapa, která úzce souvisí s převzetím bloků do provozu,“ konstatoval Otakar Tuček.

V rámci komplexní obnovy Elektrárny Tušimice se zdařilo i to, z čeho měl ředitel Tuček i ostatní nejvíce obavy, a to skloubit stávající provoz dvou bloků s probíhajícím retrofitem. „Dva bloky se modernizují a zbytek elektrárny bezproblémově funguje. Různá provizoria a přeložky, které musely být realizovány kvůli oddělení obnovy od provozu se tak plně osvědčily. Provoz dvou bloků a současně modernizace dalších dvou bloků není ničím omezen,“ podotýká Otakar Tuček. Jako příklad uvádí rekonstrukci zauhlování. Jeden dopravní pás v zauhlovacích mostech jede a zásobuje bloky v provozu a druhý stojí. „Na malém prostoru bylo zapotřebí zrealizovat řadu technických opatření, aby se tam všichni vešli a zároveň byla zajištěna i bezpečnost lidí.“

V současné době je na komplexní obnově Tušimic zainteresováno na 1500 lidí nejrůznějších profesí. To je podle ředitele Tučka maximum. Dodavatelské a subdodavatelské firmy se přitom dají počítat na desítky, možná i stovky. Generálním dodavatelem celé stavby je Škoda Praha Invest. Dodavatelem kotlů jsou Vítkovice a strojovny Škoda Power. Řídící systémy a elektro zajišťuje firma Siemens, odsíření Austria Energy. Stavební část pak probíhá v režii firmy Viamont ve spolupráci se Stavbami mostů Praha. Celá akce si vyžádá více než 26 miliard korun.

Před rokem, přesně 2. června, byla zahájena komplexní obnova Elektrárny Tušimice II. Jedním z hostů slavnostního dne byl i Radek Vonka, zástupce hejtmana Ústeckého kraje. Na snímku č. 1 společně s generálním ředitelem Skupiny ČEZ Martinem Romanem odhaluje novou podobu elektrárny po obnově.

Na snímku č. 2 nakrojují dort, který symbolizoval demontáž elektrárny a tudíž konec jedné její éry.

Elektrárna Tušimice II (ETU II) se čtyřmi 200 MW bloky byla uvedena do provozu v letech 1974–1975. Postavena byla, shodně jako ETU I, přímo u zdroje paliva Dolů Nástup Tušimice Severočeských dolů, odkud přichází palivo pásovou dopravou až do kotelny. Elektrárna je uspořádána blokově s vyvedením výkonu do přenosové soustavy 400 kV. Odsířena byla v letech 1994 až 1997.

Komplexní obnova Elektrárny Tušimice II, která se jako první akce programu obnovy zdrojů ČEZ uskuteční v letech 2007–2010, zlepší parametry všech hlavních technologických celků elektrárny od hlavního výrobního zařízení kotelny přes strojovnu až po odsíření. Proběhne při ní i obměna či modernizace systému kontroly a řízení, elektročásti, zauhlování, vnitřního spojovacího potrubí a venkovních provozů. Obnova zvýší účinnost bloků na 38 % a umožní spalovat méně kvalitní energetické uhlí, které bude k dispozici v lokalitě Libouš po roce 2010. Po dokončení obnovy poklesnou výstupní koncentrace emisí SO2 o 70 % a NOx o 65 %. Především díky vyšší účinnosti bloků dojde ke snížení emisí skleníkového plynu kysličníku uhličitého o 15 %, což pomůže naplnit závazky České republiky v rámci dohody v Kjoto.

Při zásadní modernizaci a instalaci nových technologií lze počítat s dobou provozu na dalších 25 let. V současné době zde na každé směně pracuje kolem 40 lidí, po skončení obnovy jich bude na směně 25. Elektrárna zásobuje vyrobeným teplem město Kadaň.