31. 3. 2014

Půl miliontý návštěvník Temelína přijel z Tábora

Dnes odpoledne přivítalo Informační centrum Jaderné elektrárny Temelín svého půl miliontého návštěvníka. Stala se jím studentka třetího ročníku Gymnázia Pierra de Coubertina z Tábora Aneta Boušková, která přijela na exkurzi se svými třiceti spolužáky. Pro studenty připravila elektrárna dort a reflexní bezpečnostní pásky. Anetě Bouškové předal zástupce ředitele JE Temelín Jan Kruml i olympijské oblečení, které letos na ZOH v Soči oblékali čeští reprezentanti.

„Temelínské informační centrum je letos v provozu již dvacátý čtvrtý rok. Za tu dobu ho navštívilo půl milionu návštěvníků, ze kterých jich třicet jedna tisíc přijelo ze zahraničí. A byla to právě vaše skupina z Gymnázia Pierra de Coubertina, která dnes půl milionu návštěvníků završila. Děkuji vám za návštěvu a věřím, že prohlídka elektrárny Temelín vás zaujme i poučí o tom, jak bezpečně a bez emisí vyrábíme elektřinu pro spotřebu pětiny České republiky,“ uvedl při příjezdu táborských studentů zástupce ředitele JE Temelín Jan Kruml.

Studenti Gymnázia Pierra de Coubertina patří mezi pravidelné návštěvníky elektrárny Temelín. „Naši studenti se tady dozvědí, jak vlastně funguje jaderná elektrárna a co se vše se skrývá za výrobou elektřiny z jádra. Já učím jazyky a cvičení se dotýkají veškerého dění kolem nás a tak nechybí ani problematika životního prostředí nebo energie. Když se ptám našich studentů na výhodné zdroje energie, tak po exkurzi tady na Temelíně nikdy nezapomenou do čistých výroben elektřiny jmenovat tuto jihočeskou elektrárnu,“ uvádí třídní profesorka Zuzana Nováková poznatky, které si studenti odnáší z exkurze v temelínské elektrárně

Pro Anetu Bouškovou je to druhá návštěva Temelína. „Poprvé jsem tu byla ještě se základní školou, ale to jsem si prohlédla pouze expozice v zámečku. Dnes se tedy poprvé dostanu dovnitř elektrárny a docela se těším. Říká se, že větrná elektřina je ještě šetrnější než energetika jaderná, ale ani ta není k ovzduší nešetrná. Myslím, že potřebujeme kombinaci výroby elektřiny a jaderná energetika v ní své místo má,“ říká se studentka, jejímž velkým koníčkem je lítání s leteckými RC modely. I proto by chtěla pokračovat ve studiích na vysoké škole na oboru s uplatněním v letecké dopravě. „Chtěla bych se profesně věnovat velkým letadlům, takže asi dopravní škola se specializací na ekonomie leteckého provozu.“  

Několik informací z Informačního centra (IC) Jaderné elektrárny Temelín:

  • IC zahájilo svůj provozu v roce 1991 v jedné z budov šaten dodavatelů v zařízení staveniště. V prvním roce provozu ho navštívilo 2.802 lidí.
  • V roce 1994 zakoupila společnost ČEZ zámeček Vysoký Hrádek s přilehlým parkem od potomků posledních majitelů Divišových, kteří objekt získali v restituci. Následně ČEZ zahájil jeho rozsáhlou přestavbu pro potřeby IC.
  • V říjnu 1997 byl zahájen provoz IC v nově rekonstruovaných prostorách zámečku Vysoký Hrádek.
  • Dosud nejvyšší roční návštěvu zaznamenalo IC v roce 2012, kdy si ho přijelo prohlédnout 34.203 návštěvníků. Nejvyšší roční návštěva zahraničních návštěvníků se datuje do roku 2013, kdy jich přijelo 2.461.
  • V roce 2006 se u IC uskutečnil první svatební obřad. Do dnešního dne jich zde bylo celkem 53. Letos se již uskutečnily dvě svatby a devět jich je ještě nahlášen.
  • V zámečku Vysoký Hrádek se každý rok uskuteční i 11 výstav. Aktuálně začíná prodejní výstava sociálně terapeutické dílny Nazaret Borovany.