29. 8. 2008

Ředitel Strach: Když jsem v Počeradech, snažím se nemyslet na Ledvice a naopak

Počerady/Ledvice - Za aklimatizaci v novém prostředí považuje své současné působení v Elektrárně Počerady její nový ředitel František Strach. Ten po organizačních změnách ve Skupině ČEZ, kdy Elektrárna Ledvice a Elektrárna Počerady přešly pod jedno vedení nyní šéfuje oběma. Své funkce se ujal 1. srpna. Protože Počerady jsou pro něj novum, dal si půl roku na to, aby se dokonale seznámil s tamními zaměstnanci. Provoz, byť je jiný než v Ledvicích, mu pochopitelně zase tak cizí není. Proto může své pozitivní zkušenosti s vedením elektrárny využít a případně přenést do Počerad a v budoucnu tomu může být i naopak.

František Strach, ředitel elektráren Ledvice a Počerady

„Na každou elektrárnu mám půlku času z toho, co jsem měl dříve pro jednu. A čas se nastavit nedá, takže jsem musel trochu změnit i organizaci své práce,“ říká František Strach s tím, že na nějaké hodnocení či závěry je po měsíci působení ve funkci ředitele dvou elektráren brzy. První, na co si musel přitom zvyknout, je nemyslet na Ledvice, když je v Počeradech a naopak. „Když se zabývám jednou elektrárnou, nesnažím se něco dělat pro tu druhou. I když jsem o dění tam pravidelně informován, její operativu zcela vypouštím. Vše nechávám na lokálních vedoucích odborů, především péče o zařízení a provozu.“

Stejně zařízené to František Strach má i během komunikace mimo elektrárny. Pokud je v Počeradech, komunikuje výhradně s tamním okolím. Když usedne za svůj pracovní stůl v Ledvicích, je zase plně k dispozici jen vnějšímu světu na Teplicku.

Čas mezi elektrárny má jejich ředitel rozdělen tak, že v každé je od čtvrtka pět dní za sebou. Podle něj to má svou logiku. „To že těch pět dní je rozděleno víkendem, umožňuje opravdu myslet jen na jednu elektrárnu. Máte dva dny na zaběhnutí, seznámení se s lokální problematikou, dva dny volna a další tři můžete s čistou hlavou,pokud se vám podaří přes víkend ji vyčistit, řešit cokoliv,“ dodává k tomu František Strach. Hned také přiznává, že to není jeho nápad. „Zavedl si to jako první Otakar Tuček, který začal o něco dříve ředitelovat zároveň Tušimicím a Prunéřovu. Následně to zkopíroval kolega Jaroslav Volšický při sjednocení Mělníka a Chvaletic a já jako poslední se už jen přizpůsobil,“ uzavírá František Strach.

Elektrárna Ledvice byla postavena v letech 1966 – 69. Původně měla 5 bloků z toho čtyři o výkonu 110 MW a jeden o výkonu 200 MW. K 1. únoru 1994 byl ukončen provoz bloku č. 5 a k 31.12. 1998 skončil provoz blok č. 1 (200 MW). Tři bloky, s jejichž provozem se i nadále počítalo, pak prošly rozsáhlými úpravami. V letech 1992 – 94 byly u 110 MW bloků 2 a 3 vyměněny turbíny, dále k nim bylo přistavěno odsiřovací zařízení a byly opatřeny dalšími zařízeními, které mají vliv na příznivé nízké hodnoty emisí plynů i prachových částic v ovzduší. Úplně byly například rekonstruovány elektroodlučovače a v roce 1995 zde byl nainstalován nový vyhodnocovací systém měření koncentrací znečišťujících látek v ovzduší. V letech 1996 – 98 proběhla generální oprava turbíny bloku č. 4 a výstavba fluidního kotle, zkušební provoz celého zařízení byl pak zahájen 1. listopadu 1998. V současné době zde probíhá výstavba nového zdroje o výkonu 660 MW. V současné době zde pracuje zhruba 190 zaměstnanců.

Projekt Elektrárny Počerady se začal připravovat v říjnu 1959, výstavba pak začala v únoru 1964.V první fázi proběhla výstavba Elektrárny Počerady I, tedy bloků č. 1 až 4. Do provozu byly uvedeny v letech 1970 a 1971. Ve druhé fázi byla postavena Elektrárna Počerady II s bloky č. 5 a 6, které byly zprovozněny v roce 1977. Stala se tak první elektrárnou v tehdejším Československu osazenou výlučně bloky o výkonu 200 MW. Na začátku roku 1994 byl ovšem vzhledem k útlumovému programu uhelných elektráren blok č.1 odstaven z provozu. Bloky č. 5 a 6. se pak staly v říjnu téhož roku vůbec prvními odsířenými bloky v České republice. Odsíření ostatních bloků bylo kompletně dokončeno na podzim 1996. Nyní mají Počerady výkon 5x200 MW. V jejich lokalitě se počítá s výstavbou nové paroplynové elektrárny Skupiny ČEZ. V současné době je zde zaměstnáno zhruba 225 osob.