2. 9. 2013

Sarajevo na Hučáku

V okolí malé vodní elektrárny se natáčel mezinárodní koprodukční film Sarajevo. Historická budova malé vodní elektrárny a její okolí se tak stala místem mnoha záběrů rakouských filmařů, protože připomíná zákoutí Sarajeva z roku 1914.

V Hradci Králové a nedalekém Josefově se celý minulý týden točily záběry z filmu o atentátu na následníka habsburského trůnu Františka Ferdinanda d´Este. Kulisy Hradce i Josefova si hrály na balkánskou metropoli, kde se události z roku 1914 a atentát na následníka trůnu odehrály.

MVE Hučák a Informační centrum Obnovitelné zdroje a v okolí nestojí ani jediné auto Skupiny ČEZ. A to je teprve začátek. O několik hodin později je celé prostranství plné. Asi 250 komparsistů v dobových oblecích, natáčecí štáb s režisérem a plno dalších lidí. Takhle vypadalo okolí elektrárny v centru Hradce Králové v pátek. Rakouský architekt si vybral pro své natáčení historické centrum města, jeho pozornosti neunikla ani historická budova elektrárny a informačního centra, která se od loňského roku pyšní novou fasádou. Budova se tak objeví na mnoha záběrech ve filmu s pracovním názvem Sarajevo, který točí rakouský režisér Andreas Prochaska.  

„Chtěl bych poděkovat všem pracovníkům Skupiny ČEZ, kteří nám vyšli maximálně vstříc. Jednak jsme potřebovali vyklidit prostory kolem Hučáku, odvézt všechny automobily, omezili jsme i průchody zaměstnanců, aby se nedostali do záběrů,“ říká Jakub Exner ze společnosti MIA Film.

Osudná scéna útoku atentátníka Gavrila Principa na Ferdinanda z 28. června 1914 se točila v sobotu v historickém centru Hradce Králové.

Kontakt:

Informační centrum Obnovitelné zdroje, Křižíkova 233, 500 03  Hradec Králové

Tel.: 492 122 660

www: http://www.cez.cz/hucak