21. 2. 2012

Severočeská kapela Faces are fiction může zvítězit v soutěži Elektrika je cool

Severní Čechy - Online hlasování o absolutním vítězi hudební soutěže Elektrika je cool, kterou vyhlásila Skupina ČEZ, začalo! Dejte proto hlas vašemu favoritovi z desítky finalistů! Ze severních Čech bojuje o vaši přízeň kapela Faces are fiction z Mostu. Vítězná kapela přitom natočí profesionální videoklip se slavnými muzikanty a čeká ji možná i slibná kariéra. Na www.elektrikajecool.cz si poslechněte nahrávky deseti finalistů a dejte hlas tomu nejlepšímu. Hlasování probíhá do 20. března, přičemž můžete vyhrát iPad, iPod a 3x iPod nano.

Z celkem 68 kapel se probojovalo do finále deset nejlepších, jednou z nich je také čtyřčlenná punk-rocková kapela Faces are fiction. Na webu www.elektrikajecool.cz najdete nejen jejich skladby, medailonky, ale také fotky a postřehy z únorového workshopu, na kterém se kapelám osobně věnovali Jan P. Muchow, skladatel a člen skupiny Ecstasy of Saint Theresa, britská zpěvačka kapely Ohm Square Charlie One a Dušan Neuwerth z Tata Bojs. Finalisty můžete také blíže poznat díky medailonkům, které sami o sobě natočili.

Kapela„Díky workshopu jsme se cítili jako opravdová kapela se vším všudy, hlavně oceňujeme kamery, nahrávání a dobrý přístup zvukařů. Jsme nadšení ze zpětné vazby od osobností, kterých si moc vážíme! Ještě nikdy jsme nepracovali a takhle zkušenými lidmi, kteří fakt poslouchali, co hrajeme a dávali nám rady. Taky nám hodně zvedli sebevědomí,“ říká Jarda Špecián z Faces are fiction o workshopu, který proběhl 11. a 12. února v jednom z největších nahrávacích studií v ČR.

Bavte se hudbou, poslechněte si songy začínajících kapel, které zanedlouho mohou být slavné, a hlasujte pro svého favorita do 20. 3. 2012 na www.elektrikajecool.cz. Pět z vás vyhraje elektroniku od Apple. „Teď už je to jen na fanoušcích. My jsme vybrali deset nejlepších, ze kterých si veřejnost zvolí vítěze. Svůj tip mám, ale jsem zvědavý, jak to vidí ostatní,“ uzavírá Jan P. Muchow.

Rozhovor s Jardou Špeciánem, frontmanem Faces are fiction:

Kdybyste měl jmenovat jen tři věci, které vám workshop přinesl, jaké by to byly?

Díky workshopu jsme se cítili jako opravdová kapela se vším všudy, hlavně oceňujeme kamery, focení, nahrávání a dobrý přístup zvukařů. Taky se nám líbilo, že jsme měli zadarmo dost jídla nato, aby nám to nacpalo pupky, akorát se nám pak už nechtělo nic nahrávat.

Ale hlavně jsme nadšení ze zpětné vazby od osobností, kterých si moc vážíme! Ještě nikdy jsme nepracovali a takhle zkušenými lidmi, kteří fakt poslouchali, co hrajeme a dávali nám rady. Taky nám hodně zvedli sebevědomí.

Jak hodnotíte ostatní finalisty?

Konkurenci hodnotíme samozřejmě výborně. Je tam sice mnoho hudebních stylů, které nám osobně moc neříkají, ale jako muzikanti samozřejmě oceňujeme každou hudební tvorbu, která zní! Nicméně pořád je to boj, kde nám 9 kapel konkuruje v tom, kdo natočí super klip, takže v téhle soutěži jim úspěch zrovna moc nepřejeme.

Překvapilo vás něco v průběhu workshopu?

To, že nás maskérka dokázala dát částečně do kupy po sobotním předešlém večeru a noci, kdy jsme spali jenom čtyři hodiny. A taky nás překvapilo, jak hezky s námi všichni jednali a zacházeli. Vůbec nebyli arogantní nebo nafoukaný, ode všech jsme měli skvělou péči a samý úsměvy. Někdy je totiž na pořadatelích a podobných pozicích vidět, že to berou jenom pracovně, a to se na našem workshopu absolutně nedělo.

Jak na vás zapůsobila porota?

Porota na nás zapůsobila, jak jinak, než fakt dobře! Dokonce padla i věta: „Tady u té kapely asi opravdu není co vytknout,“ což nás opravdu silně potěšilo! Když pak postupně rozebírali části písně, líbily se jim, takže prostě pochvala od těchto důležitých hudebníků je pro nás něco jako třeba pochvala od stovky normálních posluchačů.

 Co byste o sobě řekli lidem, kteří vás zatím neznají?

Náš vzkaz fanouškům zní asi takhle: Hudbu, kterou vytváříme, neděláme jen tak pro sebe! Hrajeme hlavně jim do ucha! Takže každý, kdo má zájem poslechnout si hudbu, která je opravdu z nás pro vás, je s naším velkým nadšením vítán! Dobrá atmosféra je víc, než cokoliv.