13. 7. 2010

Simulovaný požár v elektrárně prověřil připravenost jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů

Počerady – V prvním pololetí letošního roku absolvovali profesionální hasiči z Elektrárny Počerady Skupiny ČEZ 91 výjezdů, z toho dva v rámci Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje (IZS). Za stejné období loňského roku přitom zasahovali stotřicetkrát, a to hlavně v případě asistencí a dohledů. Těch mají nyní na svém kontě 43 (42 dohledů a 1 asistence), vloni jich touto dobou bylo 96.

„Stejně jako vloni touto dobou, evidujeme dva výjezdy k dopravním nehodám na křižovatce u rozvodny Výškov. Máme to tam nejblíže, a tak okamžitě reagujeme na vyzvání dispečinku IZS, abychom poskytli zraněným osobám předlékařskou pomoc, případně je vyprostili ze zničených vozidel a také zamezili úniku provozních kapalin. Pokud se ovšem jedná jen o pomačkané plechy, tak k nehodám nevyjíždíme. Opravdu se jedná jen o případy, kdy je každá minuta drahá,“říká Josef Hubač, velitel pobočné stanice Elektrárny Počerady Hasičského záchranného sboru Skupiny ČEZ.

Za uplynulý půlrok nemuseli elektrárenští hasiči vyjíždět k žádnému požáru či zahoření v elektrárně nebo mimo ni. „Výjimkou, kterou už ovšem považujeme za pravidlo, je ovšem doutnající kontejner u našich sousedů v Počeradech. Protože je to víceméně každoroční tradice, prakticky jednou za půl roku tam absolvujeme cestu, už tento výjezd řadíme mezi technické zásahy,“ dodává Josef Hubač.

Z další statistiky elektrárenských hasičů vyplývá, že dvakrát poskytovali předlékařskou pomoc lidem, jimž se udělalo na jejich pracovišti nevolno. Ostatních zásahů bylo 44, výjezdy obnášely technologickou (8) a technickou (23) pomoc a plané poplachy (13). Dále mají na svém kontě i 67 kontrol zaměřených na práci s otevřeným ohněm.

„Měli jsme ovšem i prověřovací cvičení. Společně s žateckými profesionály a dobrovolnými hasiči z Postoloprt jsme likvidovali simulovaný požár v areálu elektrárny, konkrétně v hlubinném zásobníku paliva. Cvičení bylo směřováno do nočních hodin, abychom si prověřili činnost všech zasahujících jednotek ve ztížených podmínkách a pro vnější kolegy i v neznámém prostoru,“poznamenal Josef Hubač.

 Nové zásahové vozidlo CAS 30 na podvozku ACTROS Mercedes a s nástavbou z THT Poličky získali letos do svého užívání profesionální hasiči z Elektrárny Počerady. Vozidlo má klasickou protipožární výbavu, přičemž do svých útrob pojme 9 000 litrů vody a 800 litrů pěnidla.Praktická prověrka spolupráce obou profesionálních a jedné dobrovolné jednotky dopadla podle velitele elektrárenských hasičů na jedničku. „Během jakéhokoliv zásahu jsou vždy nejdůležitější verbální a neverbální komunikace. Pokud je noc, je to mnohem horší, vzájemná koordinace všech činností je proto nezbytná. Rozhodující jsou jak pokyny velitele zásahu, tak i fungující radiové spojení a správné předávání příkazů dál. Samozřejmě jsme si také ověřili dojezdové časy posilových jednotek a za jak dlouhou jsou k nám schopny dorazit,“ uzavřel Josef Hubač s tím, že na místě zjištěné drobné nedostatky by za reálné situace úspěšnost zásahu neohrozily.

Pobočná stanice HZS Skupiny ČEZ – Elektrárna Počerady

V současné době působí v  Elektrárně Počerady i s velitelem 21 hasičů. Všichni jsou v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně, přičemž čtyři směny se střídají vždy po dvanácti hodinách. V praxi to znamená, že ve službě je vždy pět hasičů, včetně velitele družstva. K dispozici mají dva cisternové vozy CAS 30 a CAS 16, kompletně vybavený zásahový džíp Cherokee a dodávkové vozidlo. Samozřejmostí jsou špičková dýchací technika a speciální protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Pokud zasahují v areálu elektrárny, jsou schopni být na místě od jedné do čtyř minut. Jsou-li vyzváni k pomoci dispečinkem Integrovaného záchranného systému, dorazí na místo podle dojezdové vzdálenosti do deseti minut. Zasahují přitom i na Mostecku, neboť Elektrárna Počerady leží přesně na rozhraní Lounska a Mostecka. Vždy jsou ale na místě jen do příjezdu dalších hasičských jednotek, po  prvozásahu  se vracejí zpět na základnu v elektrárně.

V rámci uhelných elektráren Skupiny ČEZ působí v současné době jeden velký profesionální útvar Hasičského záchranného sboru s Centrální stanicí na Mělníku. Kromě elektráren Tušimice a Prunéřov, které tvoří jednu stanici, jsou další v elektrárnách Chvaletice, Dětmarovice, Tisová a Počerady. Bez zajímavosti není ani to, že do celorepublikové působnosti profesionálních hasičů z elektráren spadá i Vltavská kaskáda, na níž má Skupina ČEZ vodní elektrárny. Tam vyjíždějí, pokud je zapotřebí. Během jakéhokoliv zásahu na vodní hladině či jejím okolí se pak na místě dle potřeby střídají.