15. 2. 2012

Školení snížilo počet úrazů způsobených psy

Hradec Králové, 15 .2. 2012 – Společnost ČEZ Měření ze Skupiny ČEZ eviduje za loňský rok pouze jeden vážnější úraz svých zaměstnanců, který způsobil pes. Ke snížení úrazovosti přispěla pravidelná školení, jak se chovat při setkání se psy. Nejvíce ohroženi jsou technici odečtové služby a montéři.

Setkání se psy v terénu někdy může skončit ne zrovna příjemně.  Naši technici bývají psy napadeni celkem často. Ve většině případů se jedná naštěstí pouze o drobná poranění končetin a zničené oblečení. Ale v některých případech, zvláště u větších plemen psů, se objevují i zranění vážná, která jsou řešena jako pracovní úrazy. Vedení společnosti se proto rozhodlo nenechat nic náhodě a pro své zaměstnance zajistilo potřebná školení.  Kynologické kurzy, jak se chovat v případě napadení psem, probíhají ve spolupráci s odborníky Střední veterinární školy.

Na těchto školeních zaměstnanci shlédnou instruktážní film, je jim vysvětleno chování psů s ohledem na rasu a různé situace. V  praktické ukázce vidí možnosti obrany a jak se zachovat v případě napadení. Účastníci si sami mohou zkratové situace v rámci školení vyzkoušet.  Následná beseda s odborníkem je nejen velmi zajímavá, ale především užitečná.  Většina našich techniků má se psy celou řadu dobrých i špatných zkušeností a tento speciální kurz je přínosem pro náročnou práci zaměstnanců. Od roku 2007, kdy proběhlo první školení „Setkání s neznámým psem“, se výrazně omezil počet úrazů způsobených právě psy, a to nejen bojovými plemeny.

Podle následující statistiky je jasně vidět, že prevence a znalost chování k domácím miláčkům nesou své ovoce. Počty úrazů od roku 2007, kdy zaměstnanci byli proškoleni odborníky, znatelně klesly.

Statistika

Rok 2007 2008 2009 2010 2011
Počet úrazů způsobených psem 8 7 5 5 1

Psí řeč těla

  • Přikrčený postoj
    pes má přední část těla přitisknutou k zemi, zdvižený zadek a hledí vám do očí – pravděpodobně si chce hrát
  • Než se nechá pohladit
    očichá si vás
  • Olizuje vás
    dává najevo svou oddanost lásku
  • Štěká
    hájí si své území, mohl by i zaútočit
  • Hrozba
    nakrčí nos, povytáhne horní ret, a cení přední zuby
  • Pokud se pes překulí na záda
    odhalí břich, dává najevo svou podřízenost a cítí se v bezpečí
  • Sáhnete-li neznámému psovi na krmení
    bude to vnímat jako ohrožení a může zaútočit

Příklady úrazů pracovníků ČEZ Měření

  • Při provádění odečtů pracovník zjistil, že v objektu je pes. Majitel ho zavřel do garáže, ale pes utekl druhým vchodem a pracovníka kousl.
  • Majitelka uzavřela psa v rodinném domku, po vstupu odečítače pes vyběhl z domu a odečítače kousl. Dle sdělení majitelky si pes umí otevřít dveře.
  • Majitelka hlídala psa po vstupu odečítače na pozemek, z domu však vyběhl druhý pes a odečítače pokousal na ruce.
  • Při odečtech v panelovém domě došlo k otevření dveří a dotazu zde bydlící paní, co se na chodbě děje. Mezitím z bytu vyběhl pes a kousl odečítače do nohy.

Společnost ČEZ Měření, s.r.o. se sídlem v Hradci Králové, se zabývá službami v oblasti montáží a provozováním měřicích a spínacích přístrojů, sběrem, zpracováním a správou dat. Dále službami v oblasti správy měřidel, ověřováním a opravami měřicích přístrojů, kde obhájila certifikát systému jakosti.