3. 10. 2011

Skupina ČEZ má další partnery v projektu Elektromobilita - nově ČEZ spolupracuje se dvěma výrobci vozidel SMITH Electric Vehicles a Avia Ashok Leyland Motors, s. r. o.

Praha, 3. října 2011 – Skupina ČEZ se bude na rozvoji elektromobility v Česku podílet s dalšími významnými společnostmi, a to anglo-americkým výrobcem elektrických vozidel SMITH Electric Vehicles a tuzemskou automobilkou Avia Ashok Leyland Motors, s. r. o.

Obě společnosti dlouhodobě spolupracují na vývoji a výrobě elektrických nákladních vozidel. Jejich prvním produktem se stal elektrický nákladní vůz značky SMITH Newton, který je v prodeji od roku 2009 - a právě tento typ auta má nyní v testovacím provozu také společnost ČEZ.

 „Je to pro nás první příležitost vyzkoušet jízdní a především dobíjecí vlastnosti nákladního vozu. Dosud jsme se soustředili na osobní automobily, ale dobíjecí stanice, které chceme vybudovat, mohou být upraveny také pro nabíjení větších vozů, a proto je potřeba testovat je v reálném prostředí,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čistých technologií Skupiny ČEZ. „Nákladní vůz značky SMITH Newton dáme k vyzkoušení našim infrastrukturním partnerům, kteří se s námi podílejí na výstavbě dobíjecích stanic. Auto bude sloužit jejich potřebám a nám odhalí všechny jeho vlastnosti, které potřebujeme znát v souvislosti s výstavbou stanic,“ dodává Tomáš Chmelík.

Nastupující trend ve výrobě elektromobilů se dotýká také producentů elektrických nákladních aut. Celá řada z nich proto vnímá partnerství s energetickými společnosti, které dodávají infrastrukturu, jako příležitost podílet se na vývoji elektromobility. Z pohledu automobilek zaměřených na výrobu nákladních aut začíná být toto téma aktuální také v Česku.

„Partnerství se společností ČEZ je pro nás velmi důležité, a to především z toho důvodu, že pokračujeme v rozvíjení trhů západní a střední Evropy. Máme velký zájem podílet se na rozvoji prodeje těchto vozidel v Česku,“ řekl Geoff Allison, generální ředitel společnosti SMITH Electric Vehicles Europe.

 

 


Parametry elektrického nákladního vozu SMITH Newton

Elektrické nákladní auto této značky je standardní nákladní automobil na podvozku Avia o celkové hmotnosti 9 990 kilogramů s plně elektrickým pohonem.

Motor 120 kW / indukční
Kontrolér Vektorová kontrola vysokonapěťového systému s rekuperací při brzdění
Baterie Lithium-Ion, 80 kWh nebo 120 kWh
Nabíječ baterií Plně automatický, nabíječka přímo na palubě
Brzdy ABS systém, plně pneumatický systém
Užitečné zatížení rozsah mezi 2753 – 7558 kg
Maximální rychlost 80 km/h
Dojezd až do 240 km (s 120 kWh bateriemi)
Celková hmotnost 7490, 9990 a 11990 kg