9. 9. 2010

Skupina ČEZ přispěla milionem na novou přístavbu mateřinky

Zelená – Mateřská škola v Zelené – Málkově na Chomutovsku se rozrůstá. Stalo se tak i díky přispění Skupiny ČEZ, která na její rozvoj věnovala obci jeden milion korun. Dalších sedm milionů k tomu přidala sama obec a výsledkem je nová přístavba s třídou, hernou, kuchyňským koutem a sociálním zázemím pro 23 dětí.

„Kompletně vybavený pavilon nábytkem a nejrůznějšími herními prvky byl zkolaudován v úterý 7. září. Ve středu 15. září pak poprvé přivítá děti,“ poznamenal Josef Egermann, starosta Málkova.  Kromě Skupině ČEZ pak poděkoval i stavební firmě, která dokázala celý projekt zrealizovat od 10. června do 7. září. „Musím přiznat, že někteří nevěřili v tak krátkou realizaci stavby, proto jsme raději dali termín nástupu dětí až na polovinu září,“ dodal k tomu starosta.

MŠ ZelenáMateřinku ovšem v současné době navštěvuje od 1. září již 22 předškoláků různého věku, konkrétně její původní část. S těmi, co nastoupí příští týden do nového, tak bude mít kapacitu 45 dětí. „Kromě těch našich z Málkova a Zelené k nám dojíždějí děti z nedalekého Místa a Blahuňova a dokonce i dvě děti z Chomutova,“ konstatoval starosta Egermann s tím, že je jen dobře, že se do vesnic vracejí mladé rodiny s dětmi. A co je podle něj hlavní, mladí bydlící od narození v obci se je už nebojí zakládat, protože mnozí mají perspektivní zaměstnání v nedalekých Elektrárnách Prunéřov či Severočeských dolech, tedy v obou případech u Skupiny ČEZ. Další pak pochopitelně dojíždějí za prací do Chomutova nebo Kadaně.

Stejného názoru byli starostové z okolních obcí, například Josef Ješetický ze Spořic či Jiří Luťcha z Místa. Ti se přijeli na novou mateřinku podívat po zasedání mikroregionu Podkrušnohor. „Ono je totiž vidět, že ČEZ už řadu let něco dělá pro životní prostředí v okolí našich obcí. Dříve, když napadl sníh, tak hned zčernal, dnes je opět bílý. To samé se týká i lesů, opět se zelenají a na dříve zdevastovaných místech se zase objevují původní rostliny i fauna. Myslíme si, že i to je jeden z důvodů, proč se mladí lidé k nám vracejí, chtějí žít v pěkném a čistém prostředí,“doplňovali se oba starostové.