15. 9. 2008

Skupina ČEZ přiveze „Dny vědy a technik“ i Karlovarského kraje.

Plzeň, 15. září – Skupina ČEZ je již potřetí partnerem univerzitní aktivity zviditelňující svět poznání. Od samého počátku se spolupráce neomezuje jen na finanční pomoc. Letos se tak přidružená akce odehraje nedaleko Sokolova v elektrárně Tisová.

Součástí „Dnů vědy a techniky“ je totiž dvoudenní oslava padesáti let moderní energetiky v naší zemi. Elektrárna Tisová začala jako první velkokapacitní zdroj v tehdejším Československu dodávat elektřinu do rozvodné sítě v roce 1958. Od té doby prošla modernizací a ve své době se mohla mimo jiné pyšnit největším fluidním kotlem. Věkem jde sice o babičku, ale technicky je zcela soudobá.

Oslava padesátin obnáší řadu obvyklých i mimořádných atrakcí, mezi něž patří i tři exkurzní okruhy. Klasická pěší prohlídka uspokojí vážné zájemce o obor, turisté ocení výstup na rozhledovou plošinu na střeše kotelny (přes 60m výšky) a děti rozhodně nebudou bolet nohy, když se projedou po areálu vláčkem.

Při čekání na prohlídky je možné využít tradiční stánek ČEZ, který stával v minulých letech ve Smetanových sadech. V něm lze změřit radioaktivitu předmětů denní potřeby, vlastnoručně nasbíraných hub a podobně. Mravence do prstů (a kdovíkam ještě) nažene hlazení žárovky, v jejímž vláknu je 10 000 Voltů. Mimo to je připravený skákací hrad, herna s hlavolamy a také lze vyzkoušet vozítka SEGWAY. Ukázky záchranářské práce zajistili podnikoví hasiči.

Tisovská část „Dnů vědy a techniky“ se koná v pátek 19.9. (9:00-16:00) a v sobotu 20.9. (9:00-12:00).

V samotné Plzni otevíráme dveře nejmodernější vodní elektrárny v ČR, kterou najdete v prostorách bývalé bukovecké papírny. Registrovat se lze na webu akce. Totéž platí i o Světu fyziky – vzdělávacím středisku SOUEE, jehož je Skupina ČEZ generálním partnerem.