14. 9. 2006

Skupina ČEZ získala licenci na obchodování v Srbsku

Licenci na obchod s elektřinou získala Skupina ČEZ v Srbsku prostřednictvím své srbské dceřiné společnosti ČEZ Srbija d.o.o. Energetická Skupina ČEZ požádala o licenci na obchod v Srbsku s ohledem na plánované otevírání trhu s elektřinou ve státech jihovýchodní Evropy, na základě tzv. smlouvy o energetickém společenství. Účastnické státy jihovýchodní Evropy, mezi něž patří i Srbsko, se zavázaly do roku 2008 liberalizovat regionální trhy s elektřinou a plynem, a implementovat tak unijní energetické směrnice a standardy ochrany životního prostředí.

„Srbsko vidíme jako zemi objevujících se příležitostí. Je nejen zemí v cílové oblasti naší zahraniční expanze prostřednictvím akvizic, ale i po obchodní linii. Získání licence je potvrzení, že svoji účast v srbském energetickém sektoru myslíme opravdu vážně, byť je v současné době licence spíše vkladem do budoucna. Jde nám však o to být připraveni před okamžikem otevření trhu s elektřinou a aktivně se podílet na jeho rozvoji, “ řekl Alan Svoboda, ředitel obchodní divize společnosti ČEZ.

Srbsko se stává devátou zemí, ve které bude Skupina ČEZ s elektřinou obchodovat. Kromě domácí České republiky je ČEZ držitelem licence na obchodování s elektřinou také v Polsku, Německu, Rakousku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku a na Slovensku.

Skupina ČEZ tak nadále naplňuje svoji vizi stát se jedničkou na trhu s elektřinou střední a jihovýchodní Evropy. Nejedná se pouze o expanzi prostřednictvím akvizic nových společností, ale i rozvoj obchodních pozic a obchodování přes hranice i uvnitř jednotlivých zemí.

Eva Nováková, tisková mluvčí ČEZ, a. s.