7. 12. 2005

SME, člen Skupiny ČEZ, nasadila všechny síly pro odstranění poruch způsobených sněhovou kalamitou a obnovuje dodávky elektrické energie

Přívaly těžkého sněhu způsobily vážné poruchy na energetických sítích. Kalamitní situace na severní a střední Moravě se postupně stabilizuje, energetikům se podařilo během noci a dnešního dopoledne opravit 90 poruch na vysokém napětí.

Během včerejší noci energetici zaznamenali 120 poruch na vedení vysokého napětí a více než 350 poruch na nízkém napětí. Nejvíce postiženy byly podhorské a  horské oblasti. Bez elektřiny se v různých časových intervalech ocitlo cca  100 000 obyvatel.   V terénu pracuje 50 osádek poruchové služby posílených o další elektromontéry a zaměstnance údržby, vybavené speciální technikou.

Důvodem poruch je zejména těžký sníh, který způsobuje pády stromů, velkých větví, přetrhání vodičů, zlomení stožárů apod.

Obnovu dodávek komplikuje kromě četnosti poruch také nepřístupnost postižených míst, právě díky stromům, větvím a mokrému sněhu. Není výjimkou, že na jednom vedení je více poruchových míst.

Předpokládáme, že během dnešního odpoledne se podaří opravit většinu poruch na vedení vysoké napětí. Na rozsáhlejších poruchách s velkým poškozením se bude pracovat dále ve večerních a nočních hodinách. Prioritou při obnově dodávky elektrické energie jsou občané zdravotně závislí na elektřině, poté obnovujeme místa s vyšší koncentrací obyvatelstva, vedení vysokého napětí, následně přecházíme k obnově dodávky u nízkého napětí.  

Poruchy na Jesenicku se podařilo v dopoledních hodinách odstranit.  V současné době se intenzivně pracuje na  více než 30 poruchách vedení vysokého napětí, přičemž nejhorší situace je na Vsetínsku, Novojičínsku, Frýdeckomístecku a Frýdlantsku, Třinecku.

Sylva Vidláková, tisková mluvčí