17. 8. 2012

SolaRoad - první cyklostezka na světě, která umí vyrábět elektřinu

Cyklisté v Holandsku se začnou brzy prohánět na betonové cestě, která bude vyrábět elektřinu. Vědci už sestrojili první prototyp cyklostezky o šířce necelé tři metry a délce několik desítek kilometrů, do níž nainstalovali solární panely. Elektřinou by měly zásobovat až několik stovek domácností. Stezka by měla být otevřena ještě v tomto roce.

Zatím největší a nejunikátnější novinkou v oblasti výroby elektrické energie ze slunce je cyklostezka se solárními panely. Prototyp této silnice již dříve představili pracovníci holandské vývojářské společnosti TNO pod názvem SolarRoad a v současnosti dokončují přípravy jejího zprovoznění. Stezka by měla vzniknout v nizozemské provincii Noord-Holland, která je označována rájem pro cyklisty.  

Podle návrhu pracovníků TNO se bude cyklostezka skládat z několika vrstev. Tvořit ji bude z převážné části betonová výplň o výšce 1,5 metru, na kterou se nainstalují křemíkové solární panely. Jako ochranou vrstvu si vývojáři zvolili tvrzené sklo o tloušťce jednoho centimetru. Předpokládaný výkon tohoto jednoho obřího solárního panelu je zhruba 50 kW na metr čtvereční.

Cílem je najít řešení, jak správě a efektivně využít elektrickou energii. Pracovníci TNO počítají s tím, že tento projekt by v budoucnu našel uplatnění především se systémem takzvaných chytrých sítí. Elektrická energie vyrobená ze solární cyklostezky by tak byla řízena automaticky a distribuována do sítě v optimálním množství. Současně TNO testuje kvalitu všech použitých materiálů, včetně nejrůznějších „inteligentních“ aplikací, které jsou nezbytné pro testovací provoz solární cyklostezky. Další informací naleznete zde:

http://www.tno.nl/content.cfm?context=thema&content=inno_case&laag1=895&laag2=912&item_id=1234