10. 11. 2008

Společnost ČEZ stojí za svými pracovníky pro odhalování krádeží elektřiny

Na krádeže elektřiny doplácí všichni poctiví občané, kteří za zloděje platí. Odbor NTZ (netechnické ztráty) společnosti ČEZ Měření odhalil jen v posledním roce na 3000 případů černých odběrů. Specialistům ČEZu se podařilo odhalit i řadu tajných pěstíren marihuany. Na řadě jejich zákroků se podílela i Policie ČR a k postupu společnosti nevznesla nikdy žádnou výtku.

Někteří odhalení černí odběratelé se snaží bránit všemi prostředky včetně napadání energetických specialistů. Chápeme, že policie musí prošetřit všechna oznámení. Věříme však, že naši pracovníci budou od nařčení očištěni a policie se bude soustředit na zloděje elektřiny a ne na ty, kdo se snaží krádežím bránit. Dosavadní postup a komunikace ÚOOZ nás překvapují i proto, že policie tento útvar využívala při boji proti narkomafii.

Toto přesvědčení opíráme i o výsledky velmi důkladného prověření metodiky odboru NTZ, které provedl interní audit společnosti. Pracovní postupy našich specialistů byly a jsou v souladu se zákony, to jest ust. § 51 odst. 2 zák. č. 458/2000 Sb. s odkazem na prováděcí právní předpis pro její výpočet, kterým je vyhláška ERÚ číslo 51/2006 Sb. Korektnost jednání pracovníků ČEZ se zloději elektřiny potvrzuje i důsledná dokumentace jejich postupů včetně audiovizuálních záznamů.

Podrobnější informace o NTZ v příloze.