19. 4. 2011

Společný projekt Skupiny ČEZ a města Bohumín získal ocenění

Ostrava, 19. dubna 2011 – Představitelé Teplárenského sdružení dnes předali zástupcům města Bohumína a Skupiny ČEZ plakety za projekt dálkového tepla do Bohumína.

Projekt zvítězil v kategorii „Rozvoj soustav zásobování teplem“. Starosta města Bohumín, Petr Vícha tento úspěch okomentoval slovy: „Ocenění nás těší. Je to taková satisfakce za rozkopané město v loňském roce. Ale tou fází jsme museli projít a nyní je hlavní, že naši obyvatelé ušetří za teplo a teplou vodu asi 20 % nákladů a my tak máme na dlouhé roky vyřešeny dodávky tepla bez nutnosti našich investic do městských kotelen. A ještě je to pro nás ekologičtější.“ Za skupinu ČEZ se vyjádřil Petr Hodek, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské: „Oceněný projekt je výjimečný svým rozsahem. Postavili jsme přivaděč horké vody z elektrárny v Dětmarovicích až na okraj Bohumína a v podstatné části města jsme vybudovali zcela novou soustavu rozvodů a výměníkových stanic. Ty nahradily několik desítek místních kotelen, projekt tak má i své ekologické přínosy.“

Celý projekt je založen na koncesionářské smlouvě mezi městem Bohumín a Skupinou ČEZ. Smlouva je uzavřena na dobu dvaceti let a je možné její prodloužení. Zahrnuje úpravy v elektrárně v Dětmarovicích, vyvedení tepla z elektrárny na okraj Bohumína (8 km), kde se dělí na další větve pro centrum města (10 km) a větev pro Bohumín-Záblatí (4,3 km). Na místo původních kotelen jsou nainstalovány předávací stanice (centrálních a objektových stanic je dosud 52), které zásobují koncové uživatele. Soustav centrálního zásobování teplem je úplně nová, takzvaně je postavena na zelené louce. Počet zásobovaných bytů v současnosti je 4 500, mezi dalšími vytápěnými objekty jsou školy, kulturní a jiné městské budovy, výrobní i nevýrobní objekty. Celková investice, která jde za Skupinou ČEZ, je plánována na 500 milionů korun. Soustava se bude dále rozšiřovat, v následující topné sezóně už bude vytápěno přes  5 300 domácností. Město Bohumín je po Orlové druhým městem, které zásobuje teplem elektrárna Dětmarovice. Ekologický přínos projektu spočívá ve zlepšení ovzduší přímo v Bohumíně. Náhrada několika desítek místních kotelen sníží produkci CO2 o 13 500 tun a emise NOx klesnou o 11,5 tun ročně. Horkovodní síť se bude rozšiřovat i v následujících letech.

ČEZ Teplárenská distribuuje a prodává teplo koncovým zákazníkům v lokalitách, ve kterých Skupina ČEZ vlastní a provozuje vhodné zdroje. V současnosti zásobuje přibližně 5 680 odběrných míst a kromě 106 000 domácností jsou odběrateli tepla i nemocnice, úřady, školy a průmyslové podniky. Celková roční dodávka tepla dosahuje téměř 6 000 TJ. Zásobuje teplem zákazníky ve 37 lokalitách v Ústeckém, Karlovarském, Středočeském, Pardubickém, Hradeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji, kde také exportuje teplo přes hranice, z Elektrárny Hodonín do slovenského města Holíče.