22. 3. 2013

Stále častěji se daří dopadnout zloděje izolačních olejů a distribučního zařízení

Děčín, 22. 3. 2013 – Společnost ČEZ Distribuce eviduje ročně desítky případů krádeže vinutí transformátoru i jeho olejových náplní. Ve všech případech zloději pro pár korun hazardují se svým životem a téměř vždy dojde k poškození životního prostředí. Energetici zintenzivnili spolupráci s Policií ČR v lokalitách, kde se krádeže vyskytují, a té se za poslední dva měsíce podařilo dopadnout dvě organizované skupiny - v Dolních Beřkovicích a na Chrudimsku.

V lednu se Policii ČR podařilo zadržet zloděje mědi v obci Dolní Beřkovice. Jeden z pachatelů se následně přiznal k dalším čtyřem krádežím na Litoměřicku. V únoru byla policie úspěšná na Chrudimsku, zde zadržela další pachatele při krádežích olejové náplně transformátorů s jejich následnou destrukcí. Všichni tito pachatelé se následně přiznali, že v období od prosince 2012 do února 2013 spáchali dalších deset krádeží na Chrudimsku, při kterých odcizili více než 1200 litrů oleje a způsobili škodu dosahující několika milionů korun.

Zloději ve snaze rychlého a snadného zisku hazardují se svými životy, kdy jim hrozí při zásahu elektrickým proudem smrtelná poranění, případně těžké popáleniny s doživotními následky. Nepoctivci se často obohatí o tisíce korun, ale škoda na distribučním zařízení dosahuje řádově na jednom kusu transformátoru řádově 500 tisíc korun. Téměř ve všech případech dochází k ekologickým haváriím - k úniku oleje do zeminy a následně pak musí energetici provádět finančně i technicky náročné sanace půdy. Na zloděje zpravidla doplatí nevinní zákazníci, neboť takovýto „zlodějský“ zásah způsobí samozřejmě poruchu a zákazníci jsou pak bez elektřiny do doby výměny zařízení.

Destrukce transformátorů po krádeži

Olejová skvrna po krádeži

 

 

 

 

 

 

 

 


Kromě izolačních olejů, vinutí transformátoru, které obsahuje barevné kovy, zloději také kradou měděné vodiče a nebrání se ani krádeži dvířek rozvaděčů nízkého napětí. K ohrožení života a zdraví tak může dojít u naprosto nevinných osob, zejména pak dětí, protože po odcizení dvířek jsou volně přístupné části pod napětím až do doby příjezdu poruchové čety.

Všichni pachatelé se vystavují trestnímu stíhání. Při vyčíslení škody nad částku pět tisíc korun se již nejedná o přestupek, ale o trestný čin s odpovídající trestní sazbou.

V severočeském regionu evidujeme případy krádeže olejů a vinutí např. na Mostecku (Sedlec, Vtelno), Chomutovsku, na Roudnicku (Ctíněves), na Litoměřicku (Rohatce, Čížkovice a v Kryškovicích) ale také na Českolipsku (Stará Skalka) i Ústecku (Habří), na Lounsku (Kozlov), na Liberecku (Horní Sedlo), na Teplicku (Metlice). V oblasti Ralska zloději odcizili vodiče a kabely.