25. 6. 2009

Stav k 12.00 hod.: V okrese Nový Jičín byl vyhlášen kalamitní stav

Vzhledem k rozsahu škod na distribučním zařízení vlivem záplav byl dnes v 10 hodin vyhlášen kalamitní stav pro okres Nový Jičín. K dnešnímu poledni se podařilo opravit 80% všech poruch. V terénu od včerejška pracují maximální počty pracovníků Poruchové služby Skupiny ČEZ. Posílena byla rovněž dispečerská pracoviště. Plně obsazena jsou také všechna operátorská křesla Call center Skupiny ČEZ.

Vzhledem k rozsahu poškození, které napáchala voda distribuční soustavě, přistoupili dnes energetici k vyhlášení kalamitního stavu pro okres Nový Jičín. Tato kalamita se v mnohém liší od kalamit způsobených např. vichřicí. Na mnohých místech bylo distribuční zařízení doslova zalito vodou, která se v průběhu večerních a nočních hodin  vylila ze svých koryt. Energetici se tak na řadě míst vůbec nemohli k distribučním trafostanicím dostat a museli s pracemi počkat, až voda opadne. Voda v kontaktu s elektřinou také klade mnohem větší nároky na bezpečnost, práce proto musejí probíhat s maximální obezřetností. Do délky oprav na distribučním zařízení ve spojitosti s vodou se také promítá kompletní zajištění konkrétních míst tak, aby nedošlo k újmám na zdraví a ztrátách na majetku. Voda podemlela také stromy, na řadě míst tak práci energetikům komplikují popadané větve a stromy na elektrickém vedení.  

Dodávku se už energetikům podařilo obnovit na většině postiženého území. Bez proudu se v současné době na Novojičínsku nachází části obcí Žilina a Bludovice. Na obnovení dodávky energie také čeká ještě několik desítek domácnosti ve městě Nový Jičín.    

Práce budou nadále pokračovat v plném tempu. Omlouváme se všem našim zákazníkům, kteří v tuto chvíli ještě nemají zajištěnu dodávku energie do svých domácností. Intenzivně pracujeme na odstranění důsledků, které napáchaly povodně.

V souvislosti s varováním ČHMÚ a s tím souvisejícím možným nárůstem počtu poruch na elektrickém zařízení jsme s účinností od včerejšího odpoledne přijali opatření k plynulému telefonickému odbavení zákazníků.

 

.