25. 6. 2009

Stav k 16.30 hod.: Energetici obnovili dodávky, řeší se poslední poruchy

Energetikům se podařilo do této chvíle obnovit dodávku do naprosté většiny oblastí postižených povodněmi. Zůstávají bez proudu už jen desítky domácností v obci Bludovice na Novojičínsku. I zde voda poškodila několik distribučních trafostanic. V terénu je stále maximální počet pracovníků Poruchové služby, práce ještě zdaleka nekončí.

V tuto chvíli se energetici snaží obnovit dodávku energie do zbývajících desítek domácností v obci Bludovice, které byly postiženy povodněmi. Práce však pro energetiky v žádném případě nekončí, naopak potrvá zřejmě i v dalších dnech. Voda je živel, který v kontaktu s elektřinou může napáchat značné újmy na zdraví i majetku. Jakmile se podaří obnovit dodávku zákazníkům, což je prioritou, budou pracovníci Poruchové služby muset preventivně zkontrolovat doslova každý centimetr distribuční soustavy, která vede záplavami postiženými oblastmi. Cílem je zajistit 100% bezpečnost a spolehlivost našeho zařízení. 

Prosíme zákazníky o pochopení, situace byla skutečně extrémní. Ještě ráno byly bez proudu stovky domácností v desítkách zatopených oblastí, voda doslova zaplavila více než 70 distribučních trafostanic, a to zejména na Novojičínsku. Na některých místech míra poškození tohoto zařízení vedla k napojení na jiné linky tak, aby měli zákazníci elektřinu k dispozici co nejdříve. Teprve až zajistíme dodávku všem zákazníkům, začneme se věnovat opravám na našem zařízení a zjišťování skutečných škod. Práce tak potrvají možná i několik dní.

Dnes v 10 hodin byl, vzhledem k rozsahu poškození distribuční soustavy, vyhlášen kalamitní stav pro okres Nový Jičín. Na základě varování ČHMÚ, týkajícího se hrozících bouřek a přívalových dešťův dnešních odpoledních a večerních hodinách, zůstávají připraveny maximální možné počty pracovníků Poruchové služby. Posílena budou opět i dispečerská pracoviště a Call centra Skupiny ČEZ.