4. 9. 2014

Student Gymnázia v Hradci Králové získal stříbrnou medaili na Mezinárodní fyzikální olympiádě

Česká delegace složená z nadaných středoškoláků byla úspěšná na 45. Mezinárodní fyzikální olympiádě v kazašské Astaně, která vyvrcholila 20. července. Hned tři členové delegace si domů odvezli cenný kov, zbývající dva pak čestné uznání.

Z celkového počtu 83 států, které se do soutěže zapojily, obsadili Češi 35. příčku. V konkurenci členských zemí Evropské unie pak byli 11. nejlepší. Pro národní kola Fyzikální a Matematické olympiády, ve kterých se studenti k účasti do mezinárodního kola nominují, je partnerem organizátorů Skupina ČEZ.

Českou republiku reprezentovalo v Kazachstánu pět studentů, kteří se do světového finále probojovali z národních kol Fyzikální olympiády. Své znalosti porovnávali s téměř čtyřmi stovkami soutěžících z celého světa. Nejlépe z Čechů dopadl Jakub Dolejší z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové, který získal stříbrnou medaili a umístil se jako 111. mezi 374 účastníky. Stříbro obdržel i Jiří Guth Jarkovský, absolvent Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích, který byl 125. České medailisty doplnil Jakub Rösler, absolvent Gymnázia Jiřího Gutha Jarkovského v Praze, který obsadil bronzovou příčku (celkově byl 141.). Václav Miřátský (Gymnázium v Pelhřimově) a Jiří Kučera (Gymnázium Jana Keplera v Praze) navíc získali čestná uznání.

Nejlepší z našich reprezentantů, Jakub Dolejší, popsal své pocity ze soutěže: „Po odevzdání příkladů jsem neměl dobrý pocit. Ale podle výsledků všech soutěžících se zdá, že tento ročník byl výjimečně náročný. Jsem rád, že to takto dopadlo.“

Celkově se Česká republika umístila na 35. místě, mezi zeměmi EU to znamenalo 11. příčku: hned za Velkou Británií (8.), Německem (9.) a Francií (10.). Výkon studentů ocenil také vedoucí české delegace, RNDr. Jan Kříž, Ph.D. z Univerzity Hradec Králové: „S výsledky našich studentů na 45. Mezinárodní fyzikální olympiádě jsem spokojen, zisk tří medailí a dvou čestných uznání je určitě úspěchem. Všichni studenti získali nějaké ocenění i přes nebývale vysokou obtížnost soutěžních úloh. Výsledek je o něco lepší než v loňském roce a vzhledem k tomu, že tři z pěti soutěžících mají šanci reprezentovat i příští rok, pevně věřím, že se opět navracíme mezi nejlepší země Evropské unie, kam tradičně patříme.“

Nejlepšími řešiteli byli tradičně studenti z asijských zemí. Absolutním vítězem se stal Xu Xiaoyu z Číny, v první pětce ho doplnili další dva krajané. V pořadí států obsadily prvních pět příček právě ty z Asie: Čína, Tchaj-wan, Jižní Korea, Thajsko a Vietnam. Nejlepší evropskou zemí se letos stalo Rumunsko na 11. místě.

Přípravu českého týmu na světové finále podpořila Skupina ČEZ, která je partnerem české Matematické a Fyzikální olympiády. „S nadšením sleduji úspěchy českých nadaných studentů v mezinárodních soutěžích. Jsem velmi rád, že v tvrdé konkurenci dokáží obstát. Technické obory jsou v popředí našeho zájmu a bez matematiky a fyziky se neobejdou. Proto podporujeme různé aktivity, které mladé k zájmu o tyto předměty vedou,“ říká Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Společnost ČEZ v roce 2010 s organizátory matematických a fyzikálních olympiád uzavřela dohodu o pětiletém partnerství. Partnerství představuje především finanční podporu, která umožní kvalitnější organizaci soutěže, všeobecnou podporu koordinátorů a dosažení větší motivace soutěžících. Podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele jak zajímavě a poutavě učit fyziku.

Více informací