6. 8. 2010

Šumavská energie má stále co nabídnout

Ani v letošním roce si turisté mířící do Národního parku Šumava nenechali ujít prohlídku informačního centra malých vodních elektráren na MVE Vydra. Expozici Šumavská energie včetně národní technické památky elektrárny Čeňkova Pila si od května do konce července prohlédlo 3250 zájemců. Již několik let informačním centrem za celou sezónu projde téměř 7000 návštěvníků.

K vidění jsou zde panely o vývoji a současnosti energetiky, krajinný model s aktivní ukázkou technologického procesu či věrné modely plavení dříví na Vchynicko – Tetovském kanále. Návštěvníci si  s sebou mohou odnést pohlednice s motivy obou elektráren, materiály o obnovitelných zdrojích energie Skupiny ČEZ či se zapojit do projektu Vaše volba.

I letos se u malé vodní elektrárny Čeňkova Pila obnovuje dalších zhruba 30 metrů „vantroků“ – původního dřevěného náhonu. Také se pokračuje v rekonstrukci opěrné zdi na  Vchynicko – Tetovském kanálu a připravuje se havarijní oprava spadlé zdi u Rechlí (dřevěný most u Antýglu).

Od poloviny srpna do konce září se na MVE Vydra bude měnit starý řídící systém rozvoden velmi vysokého, vysokého a nízkého napětí na moderní, jednotný pro všechna dispečerská místa. Elektrárna tak nebude v provozu, čehož její zaměstnanci využijí k pravidelné údržbě zařízení.

Po mnoha letech také zaměstnanci elektrárny provedou kontrolní měření tlakového přivaděče – zajímat je bude především jeho opotřebovanost (tzn. síla stěny).

O novinkách a zajímavostech na Informačních centrech Skupiny ČEZ se nyní mohou zájemci dozvědět i na síti Facebook – O Čezu více, dozvíš se v IC.

http://www.facebook.com/pages/O-CEZu-vice-dozvis-se-v-IC/130402160323003

Vaše volba – projekt, který může zpříjemnit život v obci či městě také v západočeském regionu. Z návrhů se po skončení ankety vybere  ten nejpotřebnější pro rok 2011 z oblastí: Oranžová hřiště a cyklostezky, Kultura, Vzdělávání, Zdravotnictví, Sociální péče a humanitární pomoc, Podpora regionálního a místního rozvoje. Hraje se o 3 víkendové pobyty v lázních pro 2 osoby v hodnotě 15 tisíc korun.

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, která patří do Skupiny ČEZ, vyrábí stoprocentně čistou a ekologickou energii. Provozuje 20 vodních elektráren (z toho 19 malých vodních elektráren s instalovaným výkonem do 10 MW).