13. 10. 2011

Svět energie aneb učitelé v rolích žáků a studentů

Ústí nad Labem – Třiadvacet pedagogů přírodovědných předmětů převážně ze základních, ale také středních škol a gymnázií zavítalo ve středu 12. října na odborný seminář Skupiny ČEZ. V rámci vzdělávacího programu Svět energie se dozvěděli, jak vyučovat fyziku a jiné přírodovědné předměty zábavnou a hlavně pro studenty přínosnou formou. Učitele hostila Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, Ústí nad Labem.

Pedagogové z Mostu, Dubí, Teplic  Žatce, Chomutova, Kadaně, Ústí nad Labem, Horních Beřkovic, Chlumce, Žalan, Března, Loun, České Kamenice Chabařovic, Bohosudova a Krupky mohli načerpat inspiraci, a to nejen do hodiny fyziky, v bloku fyzikálních pokusů v podání Pavla Masopusta ze Západočeské univerzity Plzeň. Ještě před vlastními pokusy s nimi ovšem formou interaktivní přednášky probrala lektorka Dana Forýtková metody, jak jinak učit přírodovědné předměty dle pravidel moderní výuky.

Lektorka Dana Forýtková vykládá o moderní výuce přírodovědných předmětů

„Lektorku Danu Forýtkovou znám z jiných seminářů, takže jsem věděla, do čeho jdu. Pokud se přitom ještě sama přiučím něco nového během ukázky jednoduchých fyzikálních pokusů, budu jen ráda,“  poznamenala  Ivana Svobodová z Biskupského gymnázia a Základní školy v Bohosudově. Podle Petra Salače z Fakultní ZŠ České mládeže v Ústí nad Labem má učitel vědět o všech zajímavostech, které může aplikovat ve výuce. „Rád si vše vyslechnu a pak sám zhodnotím, jaký co má pro mne přínos. Seminář se mi tak, jak probíhá, zamlouvá. Je dobré znát to, co lze použít v běžných podmínkách.“

Michaela Knotková ze ZŠ Dubí 2 a Jaroslava Syrová ze SPŠ stavební a chemické v Ústí nad Labem se shodly na tom, že seminář pro ně v rámci výuky přinesl řadu novinek. Zvláště pak ocenily, že veškeré materiály dostali všichni zdarma. „Seminář nás mile překvapil, myslely jsme si, že když ho pořádá Skupina ČEZ, že půjde spíše o reklamní akci. Bavíme se ovšem jen  metodách výuky bez souvislosti s touto společností, nikdo nám nic nenabízí ani se nepodbízí. Akce má tak podle nás smysl a patřičnou úroveň,“ shodly se další dvě účastnice, Věra Hrnčířová ze ZŠ a MŠ v Žalanech a Taťana Zemanová ze ZŠ Karla Čapka v Krupce.

 „Zajímají mě hlavně pokusy, jsou oživením výuky. Ráda se naučím, jak je realizovat ve skromných podmínkách základních škol. Samozřejmě vítané jsou pro mne všechny materiály,  které mohu využít ať už pro sebe v rámci samostudia, tak i jako školní pomůcky,“  řekla ke své účasti na semináři  Silvie Svobodová ze Základní školy v Žatci na náměstí 28. října. Hlavně na jednoduché fyzikální pokusy se těšil i její kolega z Horních Beřkovic. „Nastoupil jsem do nové školy, takže vše, čím mohu oživit výuku, je pro mě vítané. Pokud budou pokusy jednoduché a jak se říká zvládnutelné na koleně, vyzkouším je určitě v praxi,“ řekl Vladimír Bernard.

„Dnešní seminář je pro mne přínosem. Odbourává totiž stereotypy ve výuce, určitě z toho něco použiji. Zkusím i pokusy,“poznamenala Eva Kadlecová ze ZŠ a MŠ v Březně u Chomutova. Stanislava Černá ze SZŠ v Chomutově byla rovněž spokojena: „Už jsem na semináři podruhé a opět je výborný. Na druhou stranu zvládnout vše s třiceti žáky v praxi bude asi náročnější, než během nácviku.“

Spokojená byla i Michaela Rýznarová ze ZŠ v České Kamenici.„Jsem původně češtinářka a nově jsem začala vyučovat přírodovědné předměty.  Je pro mne proto velikým přínosem získat další rozměr ve výuce. Člověk má vzdělávat nejen druhé, ale především sám sebe, a to nejen ve svém oboru. Jsem si naprosto jistá, že dnešní poznatky se svými žáky zužitkuji v praxi,“ uzavřela Michaela Rýznarová sondu mezi severočeskými pedagogy, vyučující přírodovědné předměty.

Pavel Masopust ze Západočeské univerzity Plzeň předvádí pokusy

„Seminář, který je pro pedagogy sdružující se v Klubu Svět energie zdarma, má za úkol seznámit jeho účastníky s netradičními formami prezentace fyziky a dalších přírodovědných předmětů. Všechny prezentované výukové metody přitom odpovídají požadavkům nové školské reformy, kterou zavedlo Ministerstvo školství a tělovýchovy ČR. Účastníci se tak seznámí s nejrůznějšími metodickými postupy v praxi, přičemž se v malých pracovních skupinkách na chvíli ocitnou v rolích svých žáků a vyzkoušejí si nové metody přímo na sobě,“říká Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ. Jak dále uvedla, podobná akce probíhá několikrát do roka po celé republice.

Účastníci semináře se rovněž seznámili s využitím vzdělávacích materiálů, které společnost ČEZ vydává pro výuku na školách v rámci svého vzdělávacího programu Svět energie. Vybrané publikace, jako například Hrátky s magnetismem, Hrátky s obnovitelnými zdroji, Energie kolem nás, Jaderné hrátky či Domácí pokusy z jaderné fyziky a další, dostali všichni zdarma.