24. 6. 2010

Svět klasické uhelné energetiky stále více láká k návštěvě Informačního centra v Ledvicích

Ledvice – Není to tak dávno, konkrétně 17. dubna, kdy v Informačním centru Ledvice přivítali tisícího návštěvníka. Od té doby sem zavítalo dalších více než 1 400 zájemců o svět klasické energetiky a její všeobecný vývoj. Svým zaměřením je přitom informační centrum první svého druhu v České republice a tématicky tak doplňuje ostatní informační centra Skupiny ČEZ zaměřená na jadernou energetiku a obnovitelné zdroje.

„Jen v červnu máme zaevidováno 349 návštěvníků a to ještě není zdaleka konec měsíce. Právě dnes 23. června se s klasickou energetikou seznamují sedmáci z Základní školy v Chlumu. I s pedagogickým doprovodem jich je jednačtyřicet. Odpoledne pak přijde ještě skupina deseti dospělých. Na čtvrtek 24. června je již nahlášeno 25 studentů ze Střední školy v Teplicích a v pátek, rovněž z Teplic, k nám zavítá 20 studentů ze střední průmyslové školy. Samozřejmě opět s pedagogickým doprovodem,“ pochvaluje si zájem průvodkyně Dita Červinková.

O infocentrum je veliký zájem z okolních škol, převážně tak do Ledvic jezdí žáci a studenti z Teplic a Bíliny. „Už jsme zde ovšem měli i děti ze základní školy v Děčíně.  A co je zajímavé, někteří dospělí i malí návštěvníci se k nám rádi vracejí, přičemž vždy přivedou své známé a kamarády,“ poznamenala druhá průvodkyně Aneta Šamonilová. Jak dodala, menším dětem vysvětlují, jak vlastně funguje uhelná elektrárna. Starším dětem a studentům přibližují vzdělávací program Skupiny ČEZ.

Informační centrum je umístěno v prostorách nové administrativní budovy Elektrárny Ledvice, Moderní architektonické a výtvarné řešení je umocněno akčním a interaktivním stylem expozice. Centrum tak nabízí zážitkovou formu prezentací s využitím vysoce vyspělé audiovizuální technologie. Pro mnohé návštěvníky je tudíž nepopsatelným zážitkem zhlédnutí 3D filmu, v němž se odvíjí děj od pravěku až po závěrečné rozsvícení oken domácností velikého města. Mnozí jsou tak uchváceni virtuální realitou, že se snaží pohladit dinosaury pohybující se mezi plavuněmi a přesličkami, 

Neméně zdařilou je i virtuální „návštěva“ všech elektrárenských provozů s prohlídkou technologických zařízení. Bez povšimnutí není ani on-line měření fotosyntézy živého stromu. Vše doprovází i detailní popis technologie nového uhelného elektrárenského bloku, který se momentálně v Ledvicích staví.

Otevřeno máme od úterý do soboty, a to v čase od 9 do 17 hodin. Skupiny nad 10 osob se musejí objednat předem.Buď prostřednictvím telefonu na čísle 411 10 2313 nebo e-mailu: infocentrum.ele@cez.cz. Běžné ovšem také je, že rodina na výletě jede kolem a při té příležitosti se u nás zastaví na prohlídku,“ láká k návštěvě Dita Červinková.  

Informační centrum bylo vybudováno v rámci probíhající komplexní obnovy uhelných elektráren a výstavby nového zdroje v Ledvicích. Modernizace elektráren přinese další zlepšení v oblasti životního prostředí na severu Čech.