27. 12. 2012

Temelín poprvé vyrobil 15 miliard kWh

V úterý 25. prosince v 19:37 hodin poprvé ve své dvanáctileté výrobní historii vyrobila JE Temelín 15 miliard kWh. Splnila tak cíl projektu Bezpečně 15TERA, který zahájila v roce 2007. Na konci roku očekává výrobu na úrovni 15,3 miliard kWh.

Začátkem prosince elektrárna překonala rekordní výrobu z loňského roku ve výši 13,9 miliard. O vánočních svátcích Temelín prolomil další hranici. Poprvé od zahájení provozu v prosinci 2000 vyrobil během dvanácti měsíců více než 15 miliard kWh elektřiny.„Když jsem v roce 2006 přišel na Temelín, dostal jsem od vedení společnosti ČEZ základní zadání - dát řízení a provozu elektrárny nový impuls. Dostal jsem na starost nejmodernější českou elektrárnu s personálem o jehož kvalitě jsem byl přesvědčen. V roce 2007 jsme v týmu osmi desítek zaměstnanců elektrárny stanovili cestu, po které bylo nutné se vydat, abychom naplno využili potenciál moderní techniky, kterou máme k dispozici. Jsem velmi rád, a všem zaměstnancům děkuji, že už šest dní před koncem roku jsme úspěšně do tohoto cíle došli,“ říká Vladimír Hlavinka, člen představenstva ČEZ, a. s. a ředitel divize Výroba.

Temelínská rekordní výroba pokrývá pětinu spotřeby České republiky. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4 roky.

Pro vyrobení 15 miliard kWh elektřiny musela elektrárna splnit dvě základní podmínky. Obě odstávky zvládnout nejhůře do sta dní a neplánované ztráty (výpadky) udržet pod dvěma procenty. „Vypadá to jednoduše, ale tyto hlavní cíle se rozpadaly do dalších tisíců dílčích úkolů. Bylo nám jasné, že pro výrobu 15 Tera musíme řadu věcí změnit,“ říká ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský. Energetici například stabilizovali organizační strukturu, změnili pracovní návyky, vylepšili zařízení a upravili způsob řízení odstávek. „Zlepšení jsme očekávali také od našich dodavatelů. Pět let jsme na tom velmi intenzivně pracovali a výsledek se dostavil. Pro Temelín je to opravdu velký okamžik a pro okolí signál o naší schopnosti elektrárnu spolehlivě a bezpečně provozovat,“ doplňuje ředitel Štěpanovský.

I přes dobré výrobní výsledky zůstává největší prioritou pro vedení Temelína bezpečnost provozu. „Využívání moderní techniky je cesta, jak se udržet mezi čtvrtinou nejlépe provozovaných elektráren světa. Proto do modernizace elektrárny a zvýšení její bezpečnosti ročně investujeme téměř miliardu korun,“ dodal Štěpanovský.