7. 10. 2024

Temelínské infocentrum od začátku roku navštívilo přes 38 tisíc lidí

Přesně 38 623 návštěvníků navštívilo za devět měsíců letošního roku Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín. Je to 3 732 návštěvníků více než před rokem. Zájem hlásí i druhá česká jaderná elektrárna v Dukovanech. Její infocentrum si o prázdninách prohlédlo přes 33 tisíc návštěvníků. Celkově už letos navštívilo devět infocenter Skupiny ČEZ přes 194 tisíc lidí.

„Vysoká návštěvnost našich infocenter nám dělá radost a letošní sezóna opět potvrzuje, že veřejnost vítá a vyhledává aktivity, které přinášejí zážitky a zároveň vzdělání. Od začátku roku do konce září prošlo našimi infocentry více než 194 tisíc návštěvníků, pokud započítáme i další naše vzdělávací aktivity, je to dokonce 220 tisíc lidí. Snažíme se neustále vymýšlet nové aktivity a exponáty, aby lidé měli důvod se k nám stále vracet,“

uvedla Kateřina Bartůšková, vedoucí útvaru informační centra a vzdělávání ČEZ.

Se začátkem školního roku se struktura návštěvníků temelínského infocentra mění. Turisty a individuální návštěvníky nahrazují skupinové školní exkurze. Ať už školáci či rodiny s dětmi si mohou v temelínském infocentru prostřednictvím brýlí s virtuální realitou prohlédnout nejzajímavější a nejstřeženější místa jihočeské jaderné elektrárny, jako například reaktorový sál, velín nebo sklady jaderného paliva.

I na podzim energetici nechávají otevřený park kolem svého infocentra. Návštěvníci si zde mohou projít ptačí stezkou nebo nahlédnout do včelích úlů. Děti se mohou vyřádit hned na několika prolézačkách na dětském hřišti. O uplynulém víkendu zámecký park hostil už 6. ročník Temelínského běhu. Na osm desítek běžců zde změřilo své síly v přespolním běhu.

 

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,9 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.