25. 6. 2010

Teplo pro Bohumín z elektrárny v Dětmarovicích bude ještě letos

Přesto, že povodně zpozdily výstavbu horkovodu pro Bohumín až o jeden měsíc, již letos začnou první dodávky tepla.

K tomu bylo nutno provést úpravy v samotné elektrárně, postavit přivaděč tepla až do Bohumína a v samotném městě položit do země tepelné rozvody k jednotlivým odběrným místům, převážně do prostor stávajících plynových kotelen. Samotné plynové kotelny budou také přebudovány, osadí se výměníkovými stanicemi a tyto se napojí většinou na stávající rozvody tepla do jednotlivých domů a bytů. V současné době se ve městě rychle staví, povodně však některé trasy zalily, a tak se termín uvedení do provozu musel posunout. Proto se také nyní na více místech pracuje současně.

Po dokončení dostanou obyvatelé Bohumína, kteří budou na tepelnou síť zásobovanou z elektrárny Dětmarovice napojeni, cenově výhodné teplo bez starostí. Úspora nákladů na vytápění je očekávána kolem 20 procent.  Není také třeba pořizovat a provozovat  kotel. Rovněž dojde k zlepšení životního prostředí snížením exhalací v důsledku zrušení několika desítek stávajících lokálních kotelen.  „Dodávka dálkového tepla je bezobslužná. V sedmi krajích České republiky dodáváme teplo do 106 tisíc spokojených domácností,“ říká Petr Hodek, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské, a pokračuje, „věřím, že i obyvatelé Bohumína se stanou dalšími spokojenými zákazníky“.

V období od srpna do října letošního roku bude postupně zahájena dodávka tepla do částí Bohumína, které jsou na mapce označeny písmeny A a C. Ve 3.čtvrtletí příštího roku pak ČEZ Teplárenská zatopí i v části B.

Připojení a rozvody tepla v Bohumíně přijdou na více než 500 milionů korun. Náklady na výstavbu teplovodu hradí Skupina ČEZ. Do země v městských ulicích uloží pracovníci dodavatelské firmy Tenza a. s., Brno, 22 kilometrů potrubí, kterým bude proudit teplo z dětmarovické elektrárny do bohumínských domácností, škol, školek, kina, domu dětí a mládeže a dalších budov. Přes šestnáct kilometrů páteřního rozvodu bude zásobovat centrum Bohumína a necelých šest kilometrů potrubí rozvede teplo v Bohumíně-Záblatí. Obě části městské sítě jsou napojeny na téměř 8 km dlouhý horkovod z Elektrárny Dětmarovice, který byl uložen do země již v loňském roce.