14. 12. 2006

Topolánek a Paroubek: Roman zůstane v čele firmy

Výměnu šéfa ČEZ v rámci jednání o vládě klíčoví politici kategoricky popírají

Premiér Mirek Topolánek kategoricky vylučuje, že by jeho případná nová vláda odvolala z funkce generálního ředitele společnosti ČEZ Martina Romana. Topolánek to sdělil v pondělí ráno serveru EURO OnLine. Ve stejném duchu se vyjádřil i předseda ČSSD Jiří Paroubek: „Vedení sociální demokracie nežádala a nežádá v rámci vyjednávání o vládě České republiky změnu na pozici generálního ředitele společnosti ČEZ,“ řekl pro EURO OnLine Paroubek.

V rámci širších politických jednání o další vládě Mirka Topolánka se totiž podle informací týdeníku EURO hovořilo i o případné změně v čele této státem ovládané společnosti ČEZ. Jako kandidát na post současného šéfa největšího a nejziskovějšího českého podniku byl údajně kontaktován současný generální ředitel Tepláren Brno Alexej Nováček. Ten má sice historicky blízké vztahy s předsedou ODS Mirkem Topolánkem, ale v tomto případě to prý nehraje roli. Neoslovila ho ODS, ale ani ČSSD.

„Výměnu šéfa podniku ČEZ navrhovali jako cenu (za podporu vlády) někteří přeběhlí poslanci ČSSD prostřednictvím svých lobbyistů. Topolánek je s tímto nápadem vyhodil. Byla by to příliš vysoká cena za podporu menšinové vlády ODS,“ sdělil serveru EURO OnLine vysoce postavený politik ČSSD s tím, že Nováček byl pouze jedním z možných adeptů na Romanův post.

Nováček ve Teplárnách Brno pracuje od roku 2000, dříve byl členem představenstva společnosti Teplárny Karviná.

Zdroj: EURO OnLine