28. 4. 2004

Trh s elektřinou Evropské unie vzroste o 10 procent

Rozšířením Evropské unie o 10 nových států se trh s elektřinou v EU zvětší o 10 procent. Dosud se trh s elektřinou v rámci EU pohyboval nad úrovní 2 550 TWh, po rozšíření to bude téměř 2 850 TWh. Trh České republiky dosud činil cca 54 TWh. Podíl ČEZ jako největší české energetické společnosti bude na trhu EU činit 2 procenta.

Trh s elektřinou v Evropské unii tak dosáhne zhruba 73 procent největšího světového trhu s elektřinou – trhu USA. Bude však o 60 procent větší než trh v Rusku.

Nejvyšší podíl na trhu EU nadále zůstane francouzské společnosti EdF, který představuje zhruba 17 procent. Druhý největší podíl – 8 procent – bude držet italský ENEL. Energetické společnosti ČEZ s podílem 2 procent připadne v rámci EU devátá příčka.

Struktura výroby elektřiny podle zdrojů se v rámci EU po rozšíření o nové členy příliš nezmění. Nepatrně poklesne podíl výroby v jaderných a vodních elektrárnách, naopak vzroste podíl výroby z konvenčních elektráren (uhlí, plyn,..).

Pro ČEZ ani pro Skupinu ČEZ nedochází s 1. květnem prakticky k žádným změnám. Zajímavý přínos pro spotřebitele však bude mít snížení základní sazby DPH z 22 na 19 procent. Na základě toho zlevní od května elektřina zhruba o 2,4 procenta. V závislosti na spotřebě mohou domácnosti v měsíčním vyjádření ušetřit až desítky korun.

Změny, které unie požadovala, už v Česku proběhly. Trh se postupně otevírá od roku 2002 a legislativa se upravuje už od roku 2000. Elektrizační soustava v ČR se propojila se západoevropskou soustavou ještě dříve. ČEZ také provedl významnou ekologizace uhelných zdrojů a zvýšil jadernou bezpečnost svých elektráren na úroveň evropského standardu.

Pro společnost ČEZ se v rámci EU zvýší konkurence, která bude stále sílit. Z toho pro ČEZ vyplývá nutnost pokračovat v posilování konkurenceschopnosti a zvyšování efektivnosti. ČEZ ale má předpoklady, aby v evropské konkurenci uspěl.

Podíl jednotlivých zdrojů na výrobě elektřiny

EU dosud (15)

EU nově (25)

Česká republika

Jaderné elektrárny

33,2

31,9

31,1

Konvenční elektrárny

52,1

54,4

66,7

Vodní elektrárny

11,8

11,1

2,2

Ostatní obnovitelné zdroje

2,9

2,6

0

Ladislav Kříž, tiskový mluvčí ČEZ, a. s.