21. 2. 2012

Tři moravské kapely ve hře o vítězství v soutěži "Elektrika je cool"

Hlasujte pro vašeho favorita z desítky finalistů hudební soutěže Elektrika je cool! Vítězná kapela natočí profesionální videoklip se slavnými muzikanty a čeká ji možná i slibná kariéra. Na www.elektrikajecool.cz si poslechněte nahrávky deseti finalistů a dejte hlas tomu nejlepšímu. Z Moravy bojují o vaši přízeň kapely Days the Ends, Future Life a B.U.T.T! Hlasování probíhá od 20. 2. do 20. 3. 2012 a můžete vyhrát iPad, iPod a 3x iPod nano.

V pondělí 20. 2. 2012 začalo online hlasování o absolutním vítězi soutěže Elektrika je cool, kterou vyhlásila Skupina ČEZ. Z celkem 68 kapel se probojovalo do finále deset nejlepších, mezi nimi také tři pětičlenné punk-rockové kapely Days the Ends z Uherského Hradiště, Future Life ze Zlína a B.U.T.T!z Frýdku-Místku. Na webu www.elektrikajecool.cz najdete nejen jejich skladby, medailonky, ale také fotky a postřehy z únorového workshopu, na kterém se jim osobně věnovali Jan P. Muchow, skladatel a člen skupiny Ecstasy of Saint Theresa, britská zpěvačka kapely Ohm Square Charlie One a Dušan Neuwerth z Tata Bojs.

„Bylo to perfektní! Měli jsme možnost pracovat se špičkovou technikou, s profesionálním týmem zvukařů a to vše za účasti odborné poroty,“ říká s nadšením kytarista skupiny Days the Ends Martin Gabriel o workshopu, který proběhl 11. a 12. února v jednom z největších nahrávacích studií v ČR.

Kapela Future Lifese během nahrávání ve studiu rozhodně nenudila: „Především to byla obrovská zkušenost, která se bude hodit do budoucna. Taky jsme se víc stmelili jako skupina. A hlavně jsme si to celé užili, jak nejvíc to šlo.“

Radima Pajurka z kapely B.U.T.T! okouzlila Charlie One: „Je to usměvavá, sympatická slečna, působila na nás čiperně. A z Prahy jsme odjížděli s pocitem, že Charlie všichni milujeme a budeme se o ni bít.“

Bavte se hudbou, poslechněte si songy začínajících kapel, které zanedlouho mohou být slavné, a hlasujte pro svého favorita od 20. 2. do 20. 3. 2012 na www.elektrikajecool.cz. Pět z vás vyhraje elektroniku od Apple. „Teď už je to jen na fanoušcích. My jsme vybrali deset nejlepších, ze kterých si veřejnost zvolí vítěze. Svůj tip mám, ale jsem zvědavý, jak to vidí ostatní,“ říká Jan P. Muchow.

Rozhovory s finalisty:

Rozhovor s Martinem Gabrielem z Days the Ends:

aKdybyste měl jmenovat jen tři věci, které vám workshop přinesl, jaké by to byly? Bylo to perfektní, perfektní a ještě jednou perfektní! Měli jsme možnost pracovat se špičkovou technikou, s profesionálním týmem zvukařů a to vše za účasti odborné poroty.

Jak hodnotíte ostatní finalisty? Konkurenci hodnotíme celkem pozitivně. Ty kapely, co jsme mohli slyšet, nebyly sice náš šálek kávy, ale bylo v tom cítit, že jsou sehrané a mají v sobě určitý potenciál do budoucna. Navíc tam s námi byli kluci i holky, kteří byli ještě mladší než my, a bylo vidět, že ještě nemají přesně určen směr, ale z pohledu muziky to bylo určitě super. Doufáme, že to samé si myslí i o nás. Jen škoda, že tam nebyly kapely s frontmankou stejně starou jako my, možná by vznikla zajímavá spolupráce.

Překvapilo vás něco v průběhu workshopu? Překvapil nás asi nejvíc celý ten přístup. Všechno vypadalo na úrovni a při tom „jako doma“.

Jak na Vás zapůsobila porota? Celá porota působila nadšeně. S radostí nám odpovídala na dotazy a projevila nám velkou podporu. Asi nejvíce na nás zapůsobila Charlie One, která nám mimo jiné pomáhala s opravou textu. Jan P. Muchow zase vystupoval jako profesionál s letitou praxí a dal nám spoustu muzikantských rad. Zkrátka, porota byla super. Vážíme si toho, že jsme se s nimi mohli setkat.

 Co byste o sobě řekli lidem, kteří vás zatím neznají? Je jedno, jestli si pustíte nás, nebo nějakou z konkurenčních kapel. Důležité je, že nás všechny spojuje láska k hudbě. Jestli nás chcete podpořit, budeme vám moc vděční a věřte, že vám to rádi oplatíme na některém z našich koncertů formou energické show!

Rozhovor s Radimem Pajurkem z kapely B.U.T.T!:

aKdybyste měl jmenovat jen tři věci, které vám workshop přinesl, jaké by to byly? Tři věci, které se nám na workshopu líbily nejvíc? No, tak asi seznámení s Honzou Muchowem by byla první. S Charlie One druhá a s Dušanem Neuwerthem třetí. Zkrátka to byl fajný výlet do Prahy, focení i nahrávání bylo super, na živo jsme nikdy nenahrávali, takže to byla pro nás novinka. No a točení rozhovoru bylo taky skvělý, konečně jsem viděl takový ten mikrofon na tyči.

Jak hodnotíte ostatní finalisty? My to nebereme jako konkurenci, všichni to jsou fajn lidi a hudebníci, takže kolegové, kamarádi. Spojuje nás všechny jeden sen a to živit se hudbou, takže asi tak.

 Překvapilo vás něco v průběhu workshopu? Nás osobně zrovna překvapilo, že na workshop přijela televize Óčko a že nás natáčeli a dělali rozhovor i z tama. To bylo velmi příjemné překvápko.

 Jak na vás zapůsobila porota? Okéj, rozeberu to postupně:

Jan P. Muchow je fakt sympatický člověk, osoba, kterou já strašně obdivuju, protože Ecstasy of Saint Theresa mám strašně rád. Působil na nás velmi příjemně a já osobně mám z workshopu největší zážitek, že si s Honzou můžu tykat J.

Charlie One je usměvavá, sympatická slečna. Působila na nás čiperně. A z Prahy jsme odjížděli s pocitem, že Charlie všichni milujeme a budeme se o ni bít.

Dušan Neuwrth: Fajn člověk určitě, dokonce pochází ze stejného města jako náš kytarista. A působil na nás strašně rozumně. Sálal z něho respekt.

Co byste o sobě řekli lidem, kteří vás zatím neznají? Vzkaz? Hm: „Kucí a děvčata, zajímá Vás hudba, styl, charakter, názor mladých, uznavačů žehliček a laků na vlasy z Frýdku-Místku? Nahul bedny…Co říkáš na B.U.T.T!

 Rozhovor s Lukášem Vaculíkem, frontmanem kapely Future Life:

aKdybyste měl jmenovat jen tři věci, které vám workshop přinesl, jaké by to byly? Především to byla obrovská a dobrá zkušenost, která se bude hodit do budoucna. Jedná se o práci ve studiu, zajímavé rady od porotců k tvorbě hudby a také nakrucování se před objektivem JTaky nás to víc stmelilo jako skupinu. Workshop překonal naše očekávání, ať už šlo o studio, focení či celkový průběh. Hlavně jsme si to celé užili, jak nejvíc to šlo.

Jak hodnotíte ostatní finalisty? Podle našeho názoru jsou ostatní skupiny výborné. Jsou tam fajn lidi, se kterými jsme se rádi seznámili. Celkově to byla paráda a tvorba ostatních skupin se nám líbila.

 Překvapilo vás něco v průběhu workshopu? Nejvíc nás asi překvapilo chování organizátorů a všech lidí, kteří na workshopu pracovali. Všichni byli milí a hlavně ochotní, např. se jednalo o požadavky na make-up. Celý den jsme si připadali jako Rock Stars.

Jak na vás zapůsobila porota? Porota byla velice sympatická a všech rad, které nám dali, si velice vážíme. Jan P. Muchow s Dušanem Neuwerthem nám řekli své postřehy ohledně hudby, co přidat a čeho se naopak vyvarovat. I když nejvíce nám asi pomohla Charlie One, když jsme překopávali náš anglicky psaný text, takže teď už ho máme upravený tak, aby mu i rodilý Angličan rozuměl.

Co byste o sobě řekli lidem, kteří vás zatím neznají? Poslechněte si naši tvorbu, a pokud se vám bude líbit, budeme moc rádi, když se stanete naším „fanouškem“ a dáte ji třeba poslechnout i svým kamarádům. Hrajeme punkrock/hardrock se dvěma ženskýma, takže je na co koukat!