25. 7. 2013

Tropická vedra severočeské elektrárny nezaskočila

Severní Čechy – Panující tropická vedra nebyly zatím příčinou nějaké negativní situace v elektrárnách Skupiny ČEZ na severu Čech. Provoz ani výroba elektrické energie nejsou ohroženy, i když lidé pracují ve ztížených podmínkách. Protože ve strojovnách a kotelnách je poměrně teplo po celý rok, jsou všichni zvyklí na pravidelný pitný režim. K tomuto účelu jsou ve všech elektrárnách umístěny sifonbary se stálým přísunem chlazené vody. Slazený či hořký čaj pak mají zdarma k dispozici všichni zaměstnanci, kteří se stravují v závodních jídelnách.

Jak se shodli všichni vedoucí odboru řízení provozu napříč všemi severočeskými elektrárnami, jejich chod je bezproblémový, i když lidé snášejí vedra, jak se dá. Že vysoké teploty výrobu v elektrárnách Skupiny ČEZ prakticky neomezují, je logické. Všechny totiž využívají takzvaný uzavřený chladící cyklus, přičemž ke snižování teploty se používají chladicí věže.Pohled na chladicí věže Elektrárny Počerady. Jiná situace je ovšem například v sousedním Německu a také ve Francii, kde musejí kvůli tropickým teplotám výrobu elektrické energie omezovat. Používají tam totiž průtočné chladicí systémy, přičemž vodu čerpají a zase vypouštějí přímo do řek. Vypouštěná voda přitom bývá vlivem vedra už natolik teplá, že může negativně ovlivnit ekosystémy řek. To v případě elektráren Skupiny ČEZ nehrozí.

Ve všech elektrárnách, tam kde je to možné, je pochopitelně klimatizace. Týká se to například centrální dozorny a dalších velínů, administrativních budov, obslužných provozů i odpočíváren. Sifonbary jsou pak kromě teplých provozů rozmístěny i tam, kde klimatizaci nelze nainstalovat. Lidé v teplých provozech navíc fasují certifikované ochranné nápoje.