13. 7. 2010

Tropická vedra severočeské elektrárny nezaskočila

Severní Čechy – Tropická vedra posledních dnů nebyly zatím příčinou nějaké nestandardní situace v elektrárnách Skupiny ČEZ na severu Čech. Provoz ani výroba elektrické energie nejsou ohroženy, i když lidé pracují ve ztížených podmínkách. Protože ve strojovnách a kotelnách je poměrně teplo po celý rok, jsou všichni zvyklí na pravidelný pitný režim. K tomuto účelu jsou ve všech elektrárnách umístěny sifonbary se stálým přísunem chlazené vody. Slazený či hořký čaj pak mají zdarma k dispozici všichni zaměstnanci, kteří se stravují v závodních jídelnách.

„Co vám mám povídat, je vedro a my musíme být v práci místo někde u vody. Snášíme to, jak se dá. Samozřejmě, že zajištění výroby elektřiny je pro nás prioritní.“ začal na téma elektrárny a vedro Jiří Kulhánek, vedoucí odboru provozu Elektrárny Počerady. Podle něj má elektrárna tu výhodu, že původně byla projektována pro africký kontinent, takže je přizpůsobena subtropickým podmínkám. „Centrální velín má pochopitelně klimatizaci a pravidelně jsou doplňovány takzvané sifonbary na různých místech elektrárny. Ty jsou kromě teplých provozů umístěny hlavně tam, kde nemají klimatizaci,“ dodal Jiří Kulhánek.

Bezproblémový je i chod ve zmodernizované části Elektrárny Tušimice II, také zde mají všichni v provozu zajištěný dostatečný pitný režim prostřednictvím sifonbarů. Nejinak je tomu v Elektrárně Prunéřov I.  „Technologie je v pořádku, vedro nás zatím nikdy tolik nekrušilo, abychom vypadávali z provozu. Obslužné provozovny jsou klimatizované, stejně jako odpočívárny. I my tu samozřejmě máme ochranné nápoje formou sifonbarů,“ říká Milan Ostrihoň, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Prunéřov I.

Vysoké venkovní teploty provoz elektráren Skupiny ČEZ prakticky neomezují, a to díky uzavřenému chladícímu cyklu, kdy se ke snižování teploty používají chladící věže.

Elektrárna Prunéřov II jede podle Tomáše Jandy, tamního vedoucí odboru řízení provozu, podle stanoveného standardu. To znamená, že blok 22 je až do listopadu odstaven kvůli předem plánované generální opravě a ostatní bloky jsou v provozu. „Zásadní problémy s vedrem nemáme. Dostatek tekutin je pro lidi zajištěn stejným způsobem jako na ostatních elektrárnách, klimatizace je samozřejmostí.“

Ani v Elektrárně Ledvice nezaznamenali kvůli vedru žádnou negativní změnu. „Tropická vedra nás nezaskočila. Sodovníky máme pochopitelně také, k dispozici je i čaj s cukrem.,“ uzavřel sondu do „horkých“ elektráren Pavel Novák, vedoucí oddělení řízení směnového provozu. Elektrárny Ledvice.  

Že vysoké teploty výrobu v elektrárnách Skupiny ČEZ prakticky neomezují, je logické. Všechny totiž využívají takzvaný uzavřený chladící cyklus, přičemž ke snižování teploty se používají chladící věže. Jiná situace je ovšem například v sousedním Německu a také ve Francii, kde musejí kvůli tropickým teplotám výrobu elektrické energie omezovat. Používají tam totiž průtočné chladící systémy, přičemž vodu čerpají a zase vypouštějí přímo do řek. Vypouštěná voda přitom bývá vlivem vedra už natolik teplá, že může negativně ovlivnit ekosystémy řek. To v případě elektráren Skupiny ČEZ nehrozí.