10. 2. 2014

Turbogenerátor dosáhl plnoletosti

Ve čtvrtek 6. února uplynulo přesně 18 let od zprovoznění turbosoustrojí přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně s označením TG 2. Druhý stroj, i když nese označení TG1, dosáhne plnoletosti v červnu.

Za celou dobu 18 let vyrobilo soustrojí 2 561 017 megawatthodin elektrické energie. Tato elektřina by stačila 731 000 domácností na celý rok. V černouhelné elektrárně by pak museli na výrobu stejného množství elektřiny spálit 1 280 500 tun uhlí, což odpovídá 24 625 plně naloženým vagonům.

„Elektrárna je stavěna na časté starty. Když je potřeba, naběhne a „tégédvojka“ zatím startovala 8 649 krát, ať do turbínového, čerpadlového nebo kompenzačního provozu,“ říká Petr Maralík ředitel vodních elektráren ČEZ a doplňuje: „Průměrně tak startuje jednou až dvakrát denně. Každý rok to je kolem 500 startů, vloni dokonce 670“

Také množství vody, jež turbína vytlačila do horní nádrže je obrovské, blíží se 2 miliardám kubíků, přesně 1 971 000 000 metrů krychlových. Jen pro představu je to krychle o hraně právě 1,25 kilometru.

 

Hlavním úkolem elektrárny je vykrytí rozdílů mezi okamžitou výrobou a spotřebou elektřiny v elektrizační soustavě. Vlivem nástupu větrných a fotovoltaických elektráren jsou rozdíly mezi výrobou a spotřebou častější a od toho se odvíjí i častější starty turbogenerátorů přečerpávacích elektráren, tedy i přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně. V poslední době elektrárna přechází do čerpadlového režimu i během dne, zatímco dříve přecházela do tohoto režimu nejčastěji pouze v noci.

Informace o elektrárně naleznete také na webu:

http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/dlouhe-strane.html