31. 10. 2008

Týden vědy otevře dveře některých elektráren na severu Čech

Severní Čechy – Týden vědy a techniky 2008 proběhne od 3. do 11. listopadu. Skupina ČEZ je tradičním partnerem pořadatele této akce, jímž je Akademie věd ČR. Dle zájmu laické i odborné veřejnosti proto zpřístupní i některé své elektrárenské provozy. Zájemci si budou moci prohlédnout jak vodní, tak i jaderné či uhelné elektrárny. Stranou nezůstanou ani ty v severních Čechách.

Oproti předchozím létům je ale jejich výběr poněkud omezený. Vzhledem k probíhající komplexní obnově Elektrárny Tušimice II a výstavbě nového zdroje v Elektrárně Ledvice tak lze na exkurzi zavítat jen do Elektrárny Počerady či Elektrárny Prunéřov II. Jejich prohlídku je ovšem nutné domluvit si předem. V případě Počerad na telefonním čísle 411 112 221 (paní Marie Šlajchová) a v případě Prunéřova na telefonním čísle 471 102 221 (paní Iva Schrotzová). Po domluvě přímo na místě si lze prohlédnout i malou vodní elektrárnu Želina u Kadaně.

Letošní týden vědy a techniky je věnován tématu Planeta Země. Skupina ČEZ proto představí veřejnosti své malé vodní elektrárny v rámci výstavy s názvem Věrný služebníci, která bude nainstalována přímo v budově Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze. V Hradci Králové pak proběhnou čtyři přednášky právě na téma o využití obnovitelných zdrojů energie. Severočeští učitelé fyziky, kteří jsou členy klubu Svět energie a vypraví se do Třebíče, se mohou pro změnu seznámit s novou učební pomůckou pro pokusy s ionizujícím zářením Gamabeta.

Podrobný program a další informace o Týdnu vědy a techniky 2008 naleznete na www.tydenvedy.cz.