27. 10. 2009

Týden vědy otevře dveře uhelných i vodních elektráren na severu Čech

Severní Čechy – Týden vědy a techniky 2009 proběhne od 2. do 8. listopadu. Skupina ČEZ je tradičním partnerem pořadatele této akce, jímž je Akademie věd ČR. Dle zájmu laické i odborné veřejnosti proto zpřístupní i některé své elektrárenské provozy. Stranou nezůstanou ani ty v severních Čechách.

Stejně jako vloni je ovšem jejich výběr omezený. V Elektrárně Tušimice II stále probíhá komplexní obnova výrobních a provozních technologií a Elektrárna Ledvice je jedno velké staveniště díky výstavbě nového zdroje o výkonu 660 MW. Z těchto důvodů jsou obě elektrárny pro veřejnost pořád uzavřeny.  

Na exkurze bude proto možné zavítat jen do elektráren Počerady či Prunéřov II. Jejich prohlídku je ovšem nutné domluvit si předem. V případě Počerad na telefonním čísle 411 112 221 (paní Marie Šlajchová) a v případě Prunéřova na telefonním čísle 471 102 221 (paní Iva Schrotzová).  Obě elektrárny a malou vodní elektrárnu Želina si přitom během loňského Týdne vědy a techniky prohlédlo více než 200 návštěvníků.

Místo Elektrárny Tušimice II je ovšem možné si i letos prohlédnout malou vodní elektrárnu Želina u Kadaně. „Zájemci se nemusí nikde hlásit předem. Stačí, když se ve dnech 2. až 8. listopadu na prohlídce dohodnou přímo na místě s obsluhou elektrárny. Pouze čas je vymezený, a to denně od 9 do 16 hodin,“ říká Antonín Volák, který má mimo jiné na starost zabezpečení provozu malé vodní elektrárny. Rovněž Milan Machata, vedoucí elektrárny Střekov, zve k návštěvě. Je ovšem nutné se s ním nejdříve na exkurzi domluvit, a to na čísle 723 953 845 nebo prostřednictvím e-mailové adresy milan.machata@cez.cz.

Prohlídka uhelných i vodních elektráren na severu Čech je podmíněna počtem nejméně pěti osob ve skupině!

Jaký je náš svět? Tato otázka je mottem letošního již 9. ročníku Týdne vědy a techniky. Skupina ČEZ proto mimo jiné nabízí návštěvu všech svých informačních center a 16 elektráren v celé republice. Nabídne tak různorodý a hlavně názorový pohled na energetické výrobní zdroje  různých typů. V Prostějově a Jihlavě navíc proběhnou dva semináře pro učitele základních a středních škol přírodovědných předmětů a v Hradci Králové přednáška na téma Jak na fotovoltaiku. V Brně a Praze se pak budou moci zájemci seznámit s elektromobilem Fiorino, v rámci programu Futur/E/motion. Během Týdne vědy a techniky je po předložení speciální pozvánky, kterou si lze od 1. 11. 2009 stáhnout a vytisknout ze stránek www.cez.cz/vzdelavaciprogram, možné si zdarma prohlédnout Techmania Science Centrum v Plzni, interaktivní moderní muzeum vědy a techniky.

Podrobný program a další informace o Týdnu vědy a techniky 2009 naleznete na www.tydenvedy.cz

nebo v aktualitách k akci ZDEZDE

Bližší informace k letošnímu Týdnu vědy a techniky se dozvíte také v krátkém klipu

Hlavním partnerem akce je Skupina ČEZ.