5. 6. 2009

Účastníci večerní oranžové jízdy ČEZ ujeli 10 kilometrů a vyšlapali 100 tisíc pro charitu

Liberec/Bedřichov, 5. 6. 2009 – Na libereckém náměstí se sešli cyklisté všech věkových kategorií, aby společně se Skupinou ČEZ vyrazili na podvečerní projížďku. Celkem 35 zapálených účastníků se spolu se známými sportovci a osobnostmi se vydalo na 10 km trasu z Liberce do Bedřichova. Cílovou pásku peloton protnul na Jizerské magistrále, jejímž partnerem je Skupina ČEZ.

Skupina ČEZ přichystala pro všechny milovníky cyklistiky příjemnou podvečerní oranžovou jízdu na 10 kilometrů dlouhé trase Liberec – Bedřichov. Každý, kdo si chtěl po pracovním týdnu protáhnout svaly jízdou na kole, se mohl registrovat do oranžového pelotonu na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci. Čekání na start zpestřilo účastníkům pelotonu charitativní Oranžové kolo Nadace ČEZ i ukázky jízdy na vysokém kole legendárního účastníka Tour de France Josefa Zimovčáka.

Registrace účastníků na náměstí v Liberci.

Na kole proti sobě usedli radní kraje Pavel Petráček a zástupce Skupiny ČEZ Martin Hušek.

Registrovaní cyklisté dostali tip na nové webové stránky www.cez.cz/regionum, kde naleznou řadu tipů na výlety po oranžových cyklostezkách. Skupina ČEZ se výstavbě tras pro cyklisty, ale i pro pěší a běžkaře, věnuje dlouhodobě, celorepublikově podpořila již stovky kilometrů tras.

Krátce po startu...

Společná fotografie všech účastníků pelotonu v cíli.

Před zahájením projížďky registrovaní účastníci dostali cyklistický dres a mohli se také rozehřát na charitativním Oranžovém kole Nadace ČEZ. Minutovou jízdou na speciálním rotopedu šlapali body pro místní neziskové organizace Fokus Liberec nebo občanské sdružení Tulipán Liberec. Do zápolení v pedálech Oranžového kola se zapojila i řada přítomných osobností, za Skupinu ČEZ Martin Hušek, vedoucí odboru Zákaznická centra Region, dále Pavel Petráček, člen rady kraje, juniorský mistr světa v cyklokrosu Martin Šimůnek, olympionička Štěpánka Hilgertová i zástupci obou neziskových organizací.

Zástupkyně z obou neziskových organizací se šeky a účastníky pelotonu.

Nadace ČEZ na Oranžové kolo vyčlenila 100 tisíc korun. Z vítězství v přátelském souboji se nakonec radoval liberecký Fokus, jemuž cyklisté našlapali 51 528 korun. Druhá nezisková organizace, občanské sdružení Tulipán však nezůstal s částkou 48 472 korun příliš pozadu. Slavnostní předání šeků proběhlo v cíli oranžové trasy, u stadionu v Bedřichově za účasti starosty obce Petra Šmause a všech účastníků pelotonu.

Fokus Liberec – sdružení pro péči o duševně nemocné – vznikl v roce 1993. Jeho posláním je podpora duševně nemocných lidí v samostatném rozhodování, jednání a řešení své sociální, pracovní i zdravotní situace. Za tímto účelem FOKUS Liberec zřizuje sociální služby chráněného a podporovaného bydlení, pracovní rehabilitace, terénní programy a nabízí pracovní příležitosti na chráněných pracovištích. Ředitelka sdružení Jana Horáková uvedla: „Chceme peníze využít na provoz chráněných dílen, kde jsou zaměstnáni převážně lidé, kteří onemocněli schizofrenií. Především půjde o nákup materiálu.“

Sdružení TULIPAN Liberec bylo založeno v roce 2004. Jeho základním posláním je podpora samostatnosti, občanského začlenění a volnočasových aktivit lidí s postižením. Provozuje chráněnou rukodělnou dílnu, kde zaměstnává 21 klientů se zdravotním postižením, poskytuje bezplatné poradenství pro klienty, rodiče a příbuzné lidí s handicapem, ale i pro ty, kdo s nimi pracují nebo o ně pečují. „Peníze z Oranžového kola chceme využít částečně na úhradu mezd našich postižených zaměstnanců a částečně na nákup materiálů pro chráněnou dílnu, kde jsou zaměstnaní,“ uvedla projektová manažerka Sdružení TULIPAN Zora Machartová.