15. 10. 2008

Učitelé se učí učit zábavně

Plzeň, 15. 10. 2008 – Vžít se do role svých studentů a vyzkoušet si moderní výukové metody pro hodiny fyziky, přírodovědy nebo matematiky. Takový je program vzdělávacího semináře, kterého se účastní více než dvě desítky pedagogů z plzeňských základních a středních škol. Celodenní akce probíhá dnes 15. října v prostorách Středního odborného učiliště Elektrotechnického v Plzni. Pořadatelem semináře je energetická společnost ČEZ.

Přes dvacet pedagogů vyučujících na základních a středních školách v Plzni a na školách v okolí se sešlo na vzdělávacím semináři, aby se seznámili s novými metodami výuky přírodovědných předmětů.

„Od začátku školního roku jsme připravili celkem tři semináře, a to v Brně, v Hradci Králové a ve Svitavách. Celkem se jich zúčastnilo 69 pedagogů. Počet přihlášek na tento seminář v Plzni převýšil možnou kapacitu kurzu,“ vysvětluje Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu společnosti ČEZ.

Veškeré metody představené na semináři odpovídají požadavkům nové školské reformy, kterou zavedlo Ministerstvo školství a tělovýchovy ČR. Během semináře budou účastníci interaktivně pracovat v malých skupinkách, takže se budou moci na chvíli vžít do role svých žáků a v praxi si vyzkoušejí nejrůznější metodické postupy.

Součástí programu je blok fyzikálních experimentů v podání zástupců katedry obecné fyziky Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. Zajímavé pokusy jsou pro vyučující nejen atraktivní podívanou, ale také inspirací pro přípravu vlastních hodin. Kromě toho se pedagogové mohou seznámit s konkrétním využitím vzdělávacích materiálů, které společnost ČEZ vydává pro výuku na školách v rámci svého vzdělávacího programu Svět energie.

Skupina ČEZ dlouhodobě spolupracuje se Středním odborným učilištěm elektrotechnickým hlavně prostřednictvím Nadace ČEZ v oblasti vzdělávání. Nadace podpořila projekty na vybudování specializovaných dílen. Učiliště také provozuje Svět fyziky v návaznosti na vzdělávací program Skupiny ČEZ Svět energie.

O vzdělávacím programu ČEZ

Vzdělávací program založila energetická společnost ČEZ před 16 lety v roce 1992 s cílem zvýšit informovanost o energetice a zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů a v budoucnu případně o zaměstnání v této oblasti. Učitelům nabízí účinnou pomoc při zapojování fyzikálních témat do školních vzdělávacích programů. V roce 2006 získaly semináře vzdělávacího programu společnosti ČEZ akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR. Veškeré vzdělávací aktivity jsou poskytovány bezplatně nebo za symbolické ceny. ČEZ je jedinou českou průmyslovou společností, která tak dlouhodobý program na podporu vzdělávání poskytuje.