25. 11. 2010

Ústecký kraj má zajímavý pilotní projekt, Skupina ČEZ je u toho

Ledvice – Zajímavou mezinárodní návštěvu hostilo tento týden Informační centrum Ledvice. Na virtuální prohlídku elektrárny a seznámení se s rekultivacemi a návratem vytěžených prostor Severočeských dolů do Kraje s lepší vyhlídkou zavítala třináctičlenná skupina složená z pracovníků z rozvojových agentur i úřadů zabývající se cestovním ruchem a jeho soužitím s průmyslem z Polska, Slovinska, Německa, Itálie, Rakouska a samozřejmě Česka. Všichni jsou přitom projektovými partnery Ústeckého kraje, který se zapojil do mezinárodního projektu „Listen the voice of villages“ (Naslouchejte hlasu venkova). Výstupem projektu je vytvoření asociace, která bude propagovat a nabízet turistické destinace.

„Na severu Čech je krásně a je zde i spousta zajímavých míst. Spousta lidí má ale stále Ústecký kraj zažitý jako zaprášené místo se špatným ovzduším a s poloprázdnými vesnicemi, které nejsou ničím zajímavým. Už tomu tak ale dávno není, je tu krásně, dá se tu dýchat čistý vzduch a k vidění je samozřejmě spousta kulturních památek i přírodních zajímavostí. Naším pilotním projektem chceme dokázat, že vedle sebe mohou existovat povrchové doly i přírodní rezervace, že je tu krajina průmyslová, ale na druhou stranu i malebná…“ nastínila základní vizi pilotního projektu s názvem Po stopách dolů jeho zpracovatelka Alexandra Zdeňková.

Významným parterem celého pilotního projektu je Skupina ČEZ. Proto se v úterý 23. listopadu uskutečnilo mezinárodní setkání v Informačním centru Ledvice. Zde se jeho účastníci seznámili díky zástupcům ČEZ a Severočeských dolů jak s historií, současností a budoucností Elektrárny Ledvice, tak i s Krajinou s lepší vyhlídkou, jak důlní společnost pojmenovala svůj nosný program rekultivací a obnovu krajiny po těžbě.

Účastníci mezinárodního setkání během prohlídky Informačního centra Ledvice - průvodkyně Dita Červinková a starosta Droužkovic Milan Živný.

Účastníci mezinárodního setkání během prohlídky Informačního centra Ledvice - Gašper Kleč ze Slovinska a jeho kolegyně po zhlédnutí 3D filmu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pilotní projekt „Po stopách krajů“ má dva okruhy, které mají lépe přiblížit turistům to, jak je v Ústeckém kraji krásně a co vše je v něm k vidění. Každý je zaměřen na historické, kulturní a přírodní zajímavosti daných lokalit. První okruh se jmenuje Tušimický.  Jeho páteří jsou Doly Nástup Tušimce, zřícenina hradu Hasištejna, nechranická přehrada a sportovní areál ve Strupčicích. Pomyslně je pak ohraničen obcemi na Chomutovsku a Mostecku, a to Kadaní, Březnem u Chomutova, Droužkovicemi, Místem, Vysokou Pecí, Strupčicemi, Vrskmaní, Polerady, Malým Březnem u Mostu a Havraní.  

Druhý okruh, jak jinak, se jmenuje Bílinský. Pomyslnou osu zajímavostí v jeho případě tvoří samotný Důl Bílina a dále Radovesická výsypka, Vyhlídka Braňany, Naučná stezka Osek, Milešovka, Komáří vížka a jezero Milada. Dotčené obce jsou z Mostecka, Teplicka a Ústecka. Konkrétně se jedná o Louku u Litvínova, Český Jiřetín, Mariánské Radčice, Braňany, Hrobčice, Kostomlaty, Světec, Duchcov, Ledvice, Zabrušany, Osek, Lom, Háj u Duchcova, Hrob, Dubí, Proboštov, Modlany, Chlumec, Chabařovice, Trmice, Řehlovice a Srbice.

Oba okruhy jsou primárně zaměřené na oblasti postižené těžbou uhlí s cílem zmapovat a ukázat široké veřejnosti místa, která byla těžbou zasažena v minulosti a nyní jsou již rekultivována, a místa, kde stále těžba probíhá. Celkem se jedná o 32 obcí. Někteří starostové proto využili pozvání a rovněž se úterního setkání v Informačním centru Ledvice zúčastnili. Jak přitom zdůraznila Jaroslava Kuszniruková, manažerka projektu, obce hrají v celém projektu důležitou roli a jsou považovány za jeho významné partnery.

„Jsme s kolegyní rádi, že jsme mohli navštívit lokalitu, v níž se nacházejí jak doly, tak i uhelné elektrárny. Jejich soužití s okolím je pro nás zajímavé, poučné a hlavně nové. Máme ve Slovinsku dvě tepelné elektrárny a nyní se rozhoduje o stavbě třetí. Vedou se o tom politické diskuze a pro nás je dobré vidět, co pozitivního může přinést soužití s takovýmto průmyslem v dané oblasti,“uvedl Gašper Kleč z Rozvojového centra Litija ve Slovinsku.

Rovněž ostatní účastníci setkání se shodli na tom, že pilotní projekt Ústeckého kraje je zajímavý a co je hlavní, má kořeny v místních souvislostech, což je velice důležité. Pro většinu z nich přitom návštěva na severu Čech přináší novum a poučení, neboť jejich dosavadní projekty se příliš průmyslem nezabývaly. Většinou byly zaměřeny na rozvoj venkova z pohledu historických souvislostí propojených se zemědělstvím či přírodou.

„Historické kořeny a rozvoj turistiky spolu úzce souvisejí. Máme zkušenosti s pilotními projekty, které se týkají rozvoje venkova, tedy zemědělství a jeho napojení na historické souvislosti. V průmyslové oblasti je to pro nás nové. Jsme rádi, že jsme tady a že se můžeme hodně naučit,“ shodli se například Andres Rösch ze Spolkové republiky Německo a Anna Berežnicka z Polska.