10. 6. 2011

V blízkosti elektrických zařízení buďte opatrní, varují energetici

Během posledního roku na zařízeních provozovaných společností ČEZ Distribuce, a.s. byla zaznamenána desítka případů, kdy došlo ke zcela zbytečnému úmrtí či těžkému zranění vlivem zásahu elektrického proudu při přiblížení nebo přímém dotyku s distribučním zařízením.

Vysoké napětíVelkou skupinu tvoří zloději barevných kovů a izolačních olejů, kteří ve snaze rychlého a snadného zisku hazardují se svými životy, kdy jim hrozí při zásahu elektrickým proudem smrtelná poranění případně těžké popáleniny s doživotními následky.

Poněkud menší, ale o to závažnější skupinu tvoří mladiství, kdy příčinou úrazu či úmrtí elektrickým proudem je neznalost, nešťastná láska nebo jistý způsob adrenalinového hazardu.

Další jsou úrazy elektrickým proudem malých nezletilých dětí, které často doplácí na svojí přirozenou dětskou zvídavost.

V neposlední řadě se množí případy zapříčiněné nezodpovědností stavebních firem a porušením základních bezpečnostních pravidel.

Poslední případy s tragickým koncem se odehrály na severu Čech.

Severní Čechy

  • 5. 5. 2011 Hostomice
    smrtelný úraz cizí osoby, která vylezla na stožár VN a přiblížila se k živým částem pod napětím
  • 20. 4. 2011 Duchcov
    popáleniny na 75% těla jednoho pracovníka a lehké popáleniny a šok u druhého pracovníka soukromé stavební firmy, která při provádění výkopů za účelem stavby v areálu výrobního podniku bez řádného stavebního řízení poškodila kabel VN

Východní Čechy

  • 20. 8. 2010 Chuchelna - Lhota
    smrtelný úraz elektrickým proudem cizí osoby, která se při montáži kolektorů na střechu rodinného domu přiblížila k živým částem pod napětím venkovního vedení VN 

Morava

  • 7. 4. 2011 Zábřeh
    vážné popáleniny cizí osoby, která neoprávněně vnikla do trafostanice, která není majetkem ČEZ Distribuce, a. s., ale kde ČEZ Distribuce, a. s. provozuje kabelovou smyčku VN
  • 4. 4. 2011 Polom
    úraz elektrickým proudem řidiče nákladního vozidla, který najel s  vytaženou korbou do venkovního vedení VN
  • 15. 7. 2010 Krnov
    úraz elektrickým proudem ke kterému došlo při opravě fasády rodinného domu, kdy nevhodně instalované lešení poškodilo izolaci přívodního kabelového vedení
  • 3. 4. 2010 Ostrava - Muglinov
    těžké popáleny a poranění mozku mladistvého, který vylezl na příhradový stožár VN a přiblížil se k živým částem pod napětím s následným pádem

Střední Čechy

  • 4. 4. 2011 Voděrádky
    řidič rypadla najel do vedení VN a zvedlým  ramenem strhl dva vodiče (bez úrazu)
  • 23. 9. 2010 Odolená Voda
    úraz elektrickým proudem při najetí autojeřábu do venkovního vedení VN
  • 25. 5. 2010 Kladruby Kostelík
    popáleniny elektrickým proudem a fraktura páteře po pádu cizí osoby, která vylezla na stožárovou distribuční trafostanici
  • 16. 5. 2010 Poděbrady
    smrtelný úraz mladistvého, který vlezl do distribuční trafostanice

Západní Čechy

  • 20. 4. 2011 Mariánské Lázně
    vážné popáleniny a zlomeniny u cizí osoby, která z neznámých důvodů vylezla na stožár VN a přiblížila se k živým částem pod napětím s následným pádem z výšky
  • 19. 6. 2010 Královské Poříčí
    při převážení zavěšeného břemene na rameni jeřábu došlo ke stržení venkovního vedení VN a k zásahu elektrickým proudem osoby, která přidržovala zavěšené břemeno

Zásady bezpečnosti při styku s elektrickým zařízením

  • Nehraj si v blízkosti elektrických vedení, nemanipuluj zde s rozměrnými, dlouhými předměty, nepouštěj zde draka a neházej předměty do vedení.
  • Nedotýkej se přetržených drátů elektrických vedení, mohou být pod napětím a tím pro tebe hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem.
  • Nelez na sloupy, příhradové stožáry ani jiné podpěry elektrických vedení, ani na stromy rostoucí v jejich blízkosti.
  • Jakékoliv dráty připevněné ke sloupům elektrických vedení nejsou na hraní.
  • Nelez na distribuční stanice, nelez dovnitř zděných transformačních stanic ani na ně nic neházej.
  • Uvnitř objektů a distribučních skříní opatřených výstražnou tabulkou nebo bleskem červené barvy je elektrické zařízení, proto do nich nevstupuj a nic nestrkej.
  • Najdeš-li zraněného v blízkosti elektrického zařízení, nedotýkej se ho a zavolej na pomoc dospělé osoby.
  • Každé poškození elektrických vedení oznam dospělým osobám, Policii ČR nebo pracovníkům energetiky. Nesnaž se je sám opravovat.
  • Nezapomínej, že elektrický proud není vidět, není slyšet, není cítit, ale může zabíjet.
  • Nesahej na elektrická zařízení kromě bezpečných domácích spotřebičů, které jsou ti známé a s nimiž umíš zacházet.

Volat na poruchovou linku Skupiny ČEZ 840 850 860 či Zákaznickou linku 840 840 840, při porušení bezpečnostních zásad. Záchrana života je vždy přednější než strach z pokut či sankcí. Elektřina je dobrý sluha, ale může také smrtelně zranit!

Bezpečně s elektřinouDovolujeme si Vám s tiskovou zprávou nabídnout pro informaci a k případnému využití i nejnovější materiál vzdělávacího programu ČEZ. Je to brožurka určená pro první stupeň základních škol, která pomůže vysvětlit zásady bezpečného zacházení s elektřinou a chování v blízkosti elektrických zařízení. Jako výrobcům a distributorům elektřiny nám, samozřejmě, záleží na tom, aby se s naším produktem správně a hlavně bezpečně zacházelo. Dříve se ve školách vyučovaly bezpečnostní zásady typu „nedotýkejte se drátů ani na zem spadlých“, starší generace si to jistě pamatují. S postupem doby se však elektřina stala tak běžnou součástí života, považovanou za tak samozřejmě bezpečnou, že se na to již poněkud zapomíná, a děti, bohužel, mnohdy základní zásady neznají. V nových školních vzdělávacích plánech je tato problematika ponechána na uvážení jednotlivých učitelů. Nechceme, aby byla opomenuta, proto učitelům (ale i rodičům) přinášíme pomoc ve formě hlavních zásad napsaných jazykem srozumitelným dětem a doprovázených barevnými obrázky. Brožuru poskytujeme jako jiné materiály vzdělávacího programu bezplatně.

Ve srovnání s jinými příčinami úrazů jsou úrazy elektrickým proudem u dětí velmi řídké, ale jsme přesvědčeni, že starat se o bezpečnost, musí být v každém ohledu naší prioritou.